3-GENERATIE HUIS

Stel, je woont met je jonge gezin in de stad en je ouders – dus de grootouders van je kinderen – wonen op het platteland. Maar deze willen graag terugkeren naar de stad en profiteren van alle stedelijke voorzieningen. Je besluit om samen met je ouders één huis te bouwen. Hoe ziet zo’n 3-generatie huis er dan uit?
Dat was de uitdaging voor BETA office for architecture and the city.

aanpassen met de tijd

De oplossing was het bouwen van een soort mini-appartementsgebouw dat geschikt is voor 3 generaties: een jong gezin, met de kinderen en de (groot)ouders. Een gebouw dat aangepast kan worden aan de veranderende ruimtelijke eisen.
Op dit moment woont het oudere echtpaar in het bovenste appartement van dit 3-generatie huis. Dit appartement heeft een lift en gelijkvloerse verdiepingen, waardoor het zeer geschikt is voor ouderen. Het beschikt over een groot dakterras met met royale uitzichten over de stad.
Het onderste appartement heeft een kantoor en een directe verbinding met de tuin. Daardoor is dit appartement ideaal voor een werkend gezin met jonge kinderen.

Centraal in het gebouw is de opgang met een lift en trap. Deze verbindt de verschillende verdiepingen. In het lagere appartement is deze opgang als een felgekleurd, geel object duidelijk aanwezig.
Met deze opgang kan een ‘overtollige vloer’ worden gecombineerd met een van de twee appartementen. Nu wordt deze ruimte gebruikt voor gasten voor het bovenste appartement. Straks kan deze relatief eenvoudig worden toegevoegd aan het onderste appartement. Dit vereist een paar elementaire technische wijzigingen.

open vs. ingesloten

Het gebouw heeft twee totaal verschillende gevels. De noordgevel aan de straatzijde is als een zwarte wand. Je ziet daarin alleen een aantal ritmisch geplaatste ramen.  Deze gevel is zo gesloten om het warmteverlies tegen te gaan en het geluid van de drukke straat te verminderen.

De zuidgevel aan de tuinkant is helemaal open. Hier ervaar je de verbinding met buiten en met de tuin. Aan deze kant wordt maximaal geprofiteerd van de zontoetreding.
Ook het interieur kent tussen deze twee gevels een geleidelijke overgang van dicht naar open. Gesloten ruimtes aan de straatkant, grote open ruimtes aan de tuinkant.

Materiaal en samenstelling

De zuidgevel is eigelijk één grote glaswand met over iedere verdieping één groot balkon. De constructieve wanden bestaan uit grote gemetselde betonblokken met een hoogwaardige thermische isolatie. De vloeren zijn 8 meter brede betonplaten. Hierop staan houten elementen geplaatst. Hierin zijn functies als keuken, toiletten, badkamers,  kasten e.d. opgenomen.

Het gebouw is een compositie van contrasten: gesloten en kaal naar het noorden, licht en kwetsbaar in de richting van het zuiden.

 

Fotografie is van Ossip van Duivenbode

-- Lees meer --