75 JAAR NAVY CHAIR

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Amerikaanse marine op zoek naar een nieuwe stoel voor op hun schepen. Ze zochten een stoel die niet zou roesten en die licht van gewicht, brandwerend en torpedobestendig (!) zou zijn.

Het Amerikaanse bedrijf Emeco kwam in 1944 met een stoel die aan deze eisen voldeed: de 1006 Navy Chair. Dat is nu dus 75 jaar geleden.

De 1006 Navy Chair werd en wordt nog steeds helemaal met de hand vervaardigd. De stoel bestaat uit 80% hergebruikt aluminium en wordt in 77 stappen in elkaar gezet. Hij is getest op 150 jaar mee te kunnen gaan.

designklassieker

In de loop van de tijd is de bescheiden 1006 Navy Chair een designklassieker geworden. Hoewel de stoel specifiek voor de marine was ontwikkeld kreeg hij meer en meer waardering van architecten en ontwerpers. Zij herkenden de bijzondere kwaliteiten van de stoel die in elke omgeving past. Tegenwoordig maakt Emeco de Navy Chair nog steeds in hun fabriek in Hanover, Pensilvania. Wereldwijd kom je de 1006 Navy Chair tegen in hotels, restaurants, werkplekken, scholen en in woonhuizen.

Coca-Cola

Het idee om afvalmateriaal en milieuvriendelijke bronnen te gebruiken om eenvoudig en tijdloos meubilair te ontwerpen en te maken, is een van de uitgangspunten van Emeco. Zo werkte Emeco in 2010 werkte samen met Coca-Cola en introduceerde het de 111 Navy Chair. Dit is een versie van het klassieke ontwerp, maar dan gemaakt van 111 gerecyclede plastic flessen. Volgens een recente telling (april 2019) zijn voor de productie van de 111 Navy Chair bijna 33 miljoen plastic flessen gebruikt en dus gerecycled.

Navy Wood Chair

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de 1006 Navy Chair is er dit jaar de Navy Wood Chair uitgebracht.  Een massief houten versie van het origineel in wit eiken, zwart gestoomd eiken en walnoot. Hout dat allemaal afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en vervaardigd in samenwerking met de Amish in Lancaster, Pennsylvania.

Navy Officer Collection

Bovendien heeft de bekende Engels ontwerper Jasper Morrison de gestoffeerde versie van de stoel, de Navy Officer Collection, een frisse, lichte en moderne update gegeven.

“In WO II werd er enorm veel aandacht besteed aan elke stoel die we maakten, van materiaalontwerp en engineering tot knutselen. Daarom hebben onze stoelen de tand des tijds doorstaan. Vandaag blijven we stoelen maken die voldoen aan de normen die we van onze oprichters hebben geërfd, met een visie om het verschil te maken. Wij geloven dat onze geschiedenis onze toekomst is.”
(Gregg Buchbinder, voorzitter Emeco)

Emeco

Sinds de oprichting van het Amerikaanse meubelbedrijf Emeco in 1944 heeft zij stoelen gemaakt die zo sterk zijn dat ze door generaties worden doorgegeven. Zij zien dat als hun bijdrage aan een betere samenleving: meubels maken die lang mee gaan. Daarnaast gebruikt Emeco consumenten- en industrieel afval en milieuvriendelijke middelen om eenvoudige, tijdloze meubels te ontwerpen en te maken.

Emeco werkt samen met ’s werelds beste ontwerpers en invloedrijke bedrijven, waaronder Philippe Starck, Norman Foster, BMW, Frank Gehry, Coca-Cola, Jean Nouvel, Konstantin Grcic, Nendo, Sam Hecht & Kim Colin, Jasper Morrison en Barber & Osgerby.

 

foto’s: Emeco

-- Lees meer --