9 JEFFREY’S PLACE

Een klein, verwaarloosd en donker magazijn uit de jaren 1850 is door Tasou Associates gerenoveerd tot kantoor.  9 Jeffrey’s Place is nu een aangename en lichte kantoorruimte.

Het uitgangspunt van Tasou Associates was om meer daglicht in het pand binnen te brengen. Tegelijkertijd wilde het gebruik maken van industriële materialen die verwijzen naar het industriële verleden van het gebouw.

verwaarloosd

Het pand met twee verdiepingen was jarenlang verwaarloosd. Mede ten gevolge van een eerdere mislukte verbouwing van magazijn naar kantoor.  Maar deze functioneerde niet omdat de ruimte te benauwd en donker was.

“De belangrijkste nadruk van het project lag op het openstellen van het gebouw voor meer natuurlijk daglicht en het creëren van een heldere en overzichtelijke kantoorruimte, met behulp van robuuste materialen gekozen voor hun levensduur.”

geschiedenis

Als eerste werd het interieur van 9 Jeffrey’s Place volledig  gestript en teruggebracht naar de oorspronkelijke structuur. Door dit te doen werd als het ware de geschiedenis van het pand blootgelegd. Ze troffen een lappendeken aan van bakstenen muren, een oude laaddeur en een oude takelinstallatie. Deze ontdekkingen waren de inspiratiebron voor het ontwerp. Alle nieuwe toevoegingen moesten daarbij aansluiten zonder een replica te zijn van het verleden.

trap is eyecatcher

Op de begane grond en de eerste verdieping dient een trappenhuis als een scheidingswand tussen de voorruimtes en de wat meer afgesloten werkvertrekken daarachter.
Dit centrale trappenhuis van gevouwen staal is meteen ook de eyecatcher van het pand.

zwart zink

Het gebouw is vergroot met een kleine dakopbouw. Ook hier is een kantoorruimte gemaakt. Aan de voorzijde van het gebouw is deze opbouw vanaf de straat nauwelijks zichtbaar. De opbouw is bekleed met zwart zink. Een duidelijke verwijzing naar het industriële verleden van het gebouw.
De opbouw heeft een aantal grote ramen en een dakraam. Hierdoor wordt daglicht door het trappenhuis naar de ruimtes beneden geleid.

eenvoudige materialen

Alle ruimtes in 9 Jeffrey’s Place kennen een eenvoudig palet van materialen, inclusief zichtbare baksteen, lichtgrijs geverfd gipsplaat en details van eikenhout en walnoot. De laatste verbergt een kleine keuken en badkamer.
Hout is ook buiten gebruikt. De gevel van het gebouw wordt gekenmerkt door schuivende houten luiken die verwijzen naar de oorspronkelijke gevel van het gebouw.

En verder zorgen zij er natuurlijk voor dat het pand kan worden afgesloten.

De foto’ s zijn gemaakt door Rory Gardiner.

 

Kijk voor andere bijzondere trappen ook eens naar deze projecten: Loft Diego, The Other Place en Experimentarium

-- Lees meer --