ABSTRACTA

Abstracta is een modulair meubelsysteem dat in de jaren ’60 is ontworpen door de Deense architect Poul Cadovius. Door zijn tijdloze ontwerp kun je het nog steeds uitstekend toepassen in elk interieur. Het modulaire systeem was het eerste in zijn soort dat complexe bouwvormen snel en eenvoudig mogelijk maakte. Met behulp van de losse componenten kun je tal van vormen en designs maken.

Het systeem bestaat uit twee basiscomponenten; buizen en verbindingsstukken. De verbindingsstukken passen in het uiteinde van de buizen en worden met een kleine hamer gefixeerd. Zo ontstaat een stijf frame. Het voordeel van dit systeem zit hem in de eenvoud en flexibiliteit ervan; grote of kleine varianten kunnen snel in elkaar worden gezet. Het systeem is puur en elegant.

De metalen buizen (ø13 mm) zijn verkrijgbaar in zwart, wit en chroom. Je kunt verschillende onderdelen krijgen waardoor bijna niets onmogelijk is. Als legborden kan je kiezen uit metaal, hout, glas, marmer en Forbo Desktop.

Poul Cadovius

Poul Cadovius (1911 – 2011 ) was een van de meest kleurrijke en succesvolste personen in de geschiedenis van de Deense meubelindustrie. Hij was oorspronkelijk opgeleid als zadelmaker en stoffeerder. Cadovius raakte meer en meer geïnteresseerd in industrieel ontwerpen. Hij richtte in 1945 zijn eigen meubelproductiebedrijf op onder de naam Royal Systems.

 

Poul Cadovius Poul Cadovius Poul Cadovius

andere ontwerpen van Poul Cadovius

Royal System

Kort daarna in 1948 ontwierp Cadovius één van ’s werelds eerste wandgemonteerde kastsystemen. Het zwevende, modulaire systeem is zo ontworpen dat de bergruimte niet ten koste ging van het vloeroppervlak. Dit was revolutionair op het gebied van de traditionele kastsystemen.
Het Royal System won verschillende internationale prijzen.  Het is nog steeds een exponent van modern Deens design uit de jaren ’50 en ’60.

Abstracta

Vervolgens bedacht hij het bekroonde en wereldberoemde Abstracta System. Er werden voor de meubelbeurs in Keulen van 1962 vier koepelvormige hallen gebouwd met het systeem. Hierdoor kreeg het Abstracta System onmiddellijke wereldwijde bekendheid.

Nog steeds

Het systeem wordt nog steeds geproduceerd. In een aantal verschillende uitvoeringen.
Onder de naam O-Series worden rekken uitgebracht op basis van het originele Abstracta-ontwerp van Poul Cadovius uit de jaren ’60.
De producten uit de N-series zijn geïnspireerd door het originele ontwerp van Poul Cadovious Deens, maar dan uitgevoerd met de verbeterde materialen van vandaag en een nieuw ontwikkeld, lichtgewicht verbinding.

Deense ontwerpers

Poul Cadovius behoorde tot dezelfde generatie als vele andere beroemde Deense ontwerpers zoals Arne Jacobsen, Piet Hein, Ole Wanscher, Hans Wegner, Finn Juhl, Børge Mogensen en meer. Allemaal belangrijke bijdragers aan de nu klassieke meubelmode genaamd Danish Modern.

Zijn hele leven lang was Poul Cadovius een uitzonderlijke ondernemer en innovator. Hij behaalde tijdens zijn lange carrière meer dan 400 patenten.

 

Klik HIER voor meer informatie:

-- Lees meer --