ALBUS

Albinisme is in (Zuid)Afrika een taboe. Wanneer het al ter sprake komt, wordt het meestal gezien als iets negatiefs, vreemds of eigenaardigs. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Justin Dingwall wil met de fotoserie Albus (Latijn voor ‘wit’) het taboe rondom albinisme doorbreken.

In heel Afrika worden albino’s vaak gediscrimineerd en onderworpen aan bijgeloof en geweld.  In veel gebieden in Afrika worden aan hen magische krachten toegeschreven. Of er wordt aangenomen dat albino’s behekst zijn. Sommigen worden daarom zelfs gedood. Lichaamsdelen van albino’s zijn op in sommige streken zeer gewild. Afgesneden lichaamsdelen worden tot een goedje gemaakt dat voor veel geld verhandeld wordt omdat het je rijk zou maken of een lang leven garandeert.

schoonheid

Justin Dingwall heeft in deze fotoserie het mooie van albino’s willen laten zien. Dit in tegenstelling tot het heersende beeld dat van albino’s bestaat. Maar ook in tegenstelling tot het geïdealiseerde beeld van wat men in het algemeen als “schoonheid” ervaart.

Thando Hopa en Sanele Xaba

Dingwall heeft voor deze serie foto’s gemaakt van Thando Hopa en Sanele Xaba.

Thando Hopa is een Zuid-Afrikaans model, activist en advocaat. Zij is de eerste vrouw met albinisme die op de cover van Vogue heeft gestaan. Tijdens haar werkzaamheden als officier van justitie werd ze door kunstenaar Gert-Johan Coetzee gescout om als model te werken.

Sanele Xaba is een van de drie mannelijke modellen met albinisme die momenteel actief zijn in modewereld. Hij heeft inmiddels al gewerkt voor grotere bedrijven en bladen, waaronder Adidas en de Zuid-Afrikaanse GQ. Een tijd geleden is hij van Zuid-Afrika naar Nederland verhuisd.

ode

Dingwall wil met zijn beelden een ode aan de schoonheid in verschil brengen.

“Ze gaan niet over ras of mode, maar over perceptie en wat we subjectief als mooi ervaren.
Ik wilde een reeks afbeeldingen maken die resoneren met de mensheid en mensen vragen stellen wat mooi is ”.

De interesse van Dingwall ligt in het unieke en het andere.

“Voor mij is diversiteit wat de mensheid interessant en mooi maakt”.

Justin Dingwall wordt vertegenwoordigd door ARTCO art gallery.
Zijn werken zijn daar te koop en ook een boek met de foto’s uit de serie Albus.

Alle foto’s: ©  Justin Dingwall

-- Lees meer --