ALILA YANGSHUO HOTEL

Een aantal jaren geleden hebben wij, na een architectuurreis door China, ook de plaats Yangshuo bezocht. Yangsho bij Guilin is bekend om zijn prachtige Karstgebergtes aan de rivier Li.

Vector Architects uit Beijing heeft in Yangsho een voormalige suikerfabriek omgetoverd tot het Alila Yangshuo Hotel. Aan de bestaande industriële architectuur van de oude fabriek is een aantal nieuwe gebouwen toegevoegd.

Het Alila Yangshuo Hotel is gelegen tussen de prachtige karstbergen. De oude suikerfabriek bestond uit een aantal gebouwen met een laadplaats die werd gebruikt voor het laden van suikerriet op boten. Vector Architects heeft een ontwerp gemaakt waarbij de bestaande gebouwen zijn behouden en herbestemd en nieuwe woongebouwen zijn toegevoegd.

oude suikerfabriek

In de oorspronkelijke gebouwen van de oude suikerfabriek zijn de algemene voorzieningen ondergebracht, zoals de receptie van het hotel, het café, een bar, de multifunctionele hal, een galerij en een bibliotheek. Deze voorzieningen bevinden zich in het midden van het complex rond een vijver en een verzonken plein.

De nieuwe woongebouwen zijn gelegen naast de oude molen. Deze bieden een grote diversiteit aan kamers en suites. De nieuwe woongebouwen zijn opgetrokken uit holle betonblokken en plaatbeton met geperforeerde oppervlakken. Dit is een lichte en moderne interpretatie van de bouwmethode van de originele molen. Vector Architects heeft geperforeerde schermen gecreëerd door het combineren van massieve en holle blokken beton. Deze zorgen voor natuurlijk licht en ventilatie door de gebouwen en circulatiegebieden heen. De circulatiegebieden zijn bedoeld als een uitbreiding op de paden die zich door het hele complex uitstrekken. Ze worden onderbroken door open ruimtes die functioneren als openluchtlobby’s en die toegang verlenen tot verschillende trappenhuizen.
Deze openingen bieden uitzicht op de aangrenzende Karstgebergtes. De centrale ruimte bevat een grote bamboe luifel die door de verdiepingen meandert.

Rondom de nieuwe gebouwen zijn tuinen aangelegd. Hier kunnen gasten ronddwalen en genieten van het uitzicht op het landschap, vijvers en beplanting.

-- Lees meer --