PORSELEINEN LAMPEN van Gerard Bovenberg

Bergontwerp is de studio van kunstenaar en ontwerper Gerard Bovenberg. Hij maakt handgemaakte lampen en kroonluchters van keramiek in het buitengewoon sterke en doorschijnende ‘bone china’ of ‘ivoorporselein’.

Deze porseleinsoort wordt vaak geassocieerd met klassiek, verfijnd Engels serviesgoed. Het ongeglazuurde porselein heeft echter in deze objecten – met hun onregelmatige vorm en ‘huid’ – een massieve, monumentale uitstraling dat een intrigerende spanning creëert met de doorschijnende kwaliteiten van het porselein.

Elk afgietsel heeft een eigen ‘tekening’ die alleen zichtbaar wordt wanneer de vorm van binnenuit wordt verlicht. Deze tekening bestaat uit druipers, druppels, ingesloten luchtbelletjes, kleine gaatjes en andere onregelmatigheden in het gestolde porselein. Bovendien beïnvloeden de afwerking en het stookproces de uiteindelijke vorm en huid. Het geeft de lampen hun levendige karakter en maakt elk exemplaar uniek.

Het licht is aangenaam en sfeervol door het natuurlijke materiaal. Enkele modellen hebben een opening voor meer gericht, direct licht.  De lampen kunnen afzonderlijk, maar ook in series of in groepen worden toegepast waarbij uiteraard de verschillende modellen kunnen worden gecombineerd.

Naast de bestaande lampen en kroonluchters is ook maatwerk mogelijk.

Kroonluchter Dome China

De Dome China is een indrukwekkende koepelvormige kroonluchter, gemaakt in het doorschijnend bone china porselein. Bone china wordt vaak geassocieerd met klassiek Engels serviesgoed, maar is voor dit project gebruikt om een lichtobject te maken met monumentale afmetingen en uitstraling. Het is opgebouwd uit een groot aantal delen. De gegoten elementen hebben handgevormde, geboetseerde modellen als basis. Samengebracht vormen ze een licht gewelfde koepel , waarvan de delen onderling sterk verschillen in lichtkleur en – intensiteit door variabelen als wanddikte en formaat.

De Dome China kan bestaan uit één, twee of drie ringen. De afmetingen zijn:

  • 1 ring | zeven elementen | doorsnede van ongeveer 90-95 cm
  • 2 ringen | 22 elementen | doorsnede van ongeveer 1 70 cm
  • 3 ringen | 45 elementen | doorsnede van ruim 250 cm

-- Lees meer --

Dit bericht is geplaatst in het kader van JÉP (je éigen project).
Daarbij nodigen wij lezers uit hun eigen werk in te sturen.

Kijk HIER als je meer wilt weten over JÉP.