BINNENKIJKEN MET THIJS WOLZAK

In de periode van september 2011 tot en met januari 2018 fotografeerde Thijs Wolzak Nederlanders in hun interieur. Hij maakte in totaal 248 foto’s die wekelijks werden gepubliceerd in de populaire rubriek Binnenkijken in NRC Handelsblad.
De foto’s geven een beeld van de veelkleurigheid van hoe de Nederlander woont.

In Design Museum Den Bosch wordt tot en met 17 februari 2019 een selectie van deze serie gepresenteerd. In de tentoonstelling staan 23 grote lichtkasten met ieder een foto.  Door de grootte van de foto’s is ieder detail zichtbaar. Je hebt het gevoel in de deuropening van iedere woonruimte te staan die je zo binnen kunt stappen. Dit gevoel wordt versterkt door de bewoners zelf die via audiohandsets aan het woord komen. Het gaat hier immers niet alleen om het visuele aspect: de beelden vertellen individuele verhalen.

Human Interior

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het project Human Interior van Thijs Wolzak. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek Human Interior met 50 foto’s uit de serie. Daarbij teksten van Arnon Grunberg en Coen Simon.

Het project biedt een antropologische kijk op hoe de mens in onze tijd grip probeert te krijgen op de wereld door zijn eigen woonruimte vorm te geven. Tijdens zijn bezoeken was Wolzak vaak sprakeloos: hij zag hoe ver mensen gaan in het construeren van een thuis, het inrichten van de eigen woonplek, het bouwen van hun nest. Wat voor de kijker regelmatig verbazingwekkend of zelfs absurd is, is voor deze bewoners vanzelfsprekend, de enige logische keuze. In zijn foto’s brengt Wolzak zijn verwondering over op de kijker. Het is deze verwondering die de basis vormt voor het boek en voor de tentoonstelling.

mooi of lelijk?

De foto’s van Thijs Wolzak gaan niet over wat mooi of lelijk is, of wat hij mooi of lelijk vindt. Ze gaan over waar mensen zich bij thuis en op hun gemak voelen.  En dat is soms (voor mij) heel lelijk.

-- Lees meer --