BOSC D’EN PEP FERRER, een huis op het eiland Formentera

Op het eiland Formentera heeft architect Marià Castelló Martínez, die zelf ook op Formentera woont en werkt, een modern en bijzonder woonhuis met de naam Bosc d’en Pep Ferrer gebouwd.

Het huis ligt in een ongerept gebied op het eiland Formentera. Dit grote stuk land ligt aan de rand van het Migjorn-strand, aan de zuidkust van het eiland, en draagt de naam Bosc d’en Pep Ferrer. Hier is alles rondom ongerepte natuur.  Alleen het silhouet van de Pi des Català-toren uit de 18de eeuw verschijnt aan de horizon.

Het gebouw lijkt simpel: je ziet eigenlijk drie volumes die op een betonnen rand zijn geplaatst. Toch is het een complex ontwerp dat goed doordacht is en verfijnd uitgewerkt. Of zoals de architect het zo mooi verwoord:

“Het project richt zich op de dualiteit tussen het tellurische en het tektonische. Het zware en het licht. De aarde en de lucht. Het handgemaakt en het technologisch. Compressie-inspanning en tractie bestendigheid. “

drie volumes op een sleuf

De drie volumes staan ​​boven een sleuf die is uitgehakt en uitgegraven uit het de rotsachtige bodem. In deze drie houten volumes bevinden zich de belangrijke woonfuncties: woonkamer, keuken en slaapkamers met eigen badkamer. De ruimte daaronder, dus eigenlijk in de sleuf die is uitgehakt, bevinden zich de ondersteunende functie’ss als garage, wasruimte en een extra slaapkamer. Hier is ook de toegang tot een eigen grot die als wijnkelder wordt gebruikt (kijk even naar de video!).

Het is een minimaal ontwerp en het gebruik van natuurlijke materialen die lokaal worden gewonnen, zorgen ervoor dat de woning opgaat in de omgeving. De gangen, loopbruggen en patio’s versterken het contact en de verbinding met de omgeving.

Op het onderste niveau van de woning, in de uitgegraven sleuf, mengen de materialen en texturen zich met geometrische vormen en neutrale kleuren van de rotswanden. Hier zijn de ruwe rotswanden gecombineerd met gladde tegels, beton en helderwitte verf. Houten openingen omlijsten het landschap alsof het een schilderij is. Op de bovenverdieping wisselen dwars gelamineerde houten panelen en houten meubilair zit af met de witte afwerkingen.

hoogwaardige materialen

Marià Castelló Martínez gebruikte hoogwaardige natuurlijke materialen die elkaar goed aanvullen en ook een sterke link met het gebied hebben. Denk daarbij aan de uitgehouwen rotsen, het gebroken grind uit de uitgehakte sleuf, grenen en sparrenhout en marmer en Capri-kalksteen.

Zoals gezegd lijkt het een heel eenvoudig pand. Maar de pracht en kracht ervan komt slechts ten dele tot uitdrukking in de foto’s. Kijk daarom dan ook vooral even naar de film die Marià Castelló Martínez van het project maakte.

-- Lees meer --

 

Fotografie en video zijn van Marià Castelló Martínez