CAPELA DO MONTE

De Capela do Monte, maakt deel uit van het Monte da Charneca-complex, een vakantiebestemming in het achterland van de Algarve in Portugal. De Portugese architect en winnaar van de Pritzker Prize Álvaro Siza Viera heeft deze bijzondere, minimalistische kapel gebouwd

De hele ontwikkeling moest zelfvoorzienend zijn, dus was het logisch dat ook de kapel als zodanig werd ontworpen.
Dankzij het gebruik van zorgvuldig geselecteerde materialen is de kapel op natuurlijke wijze passief te verwarmen en te ​koelen. De dikke wanden zijn gemaakt van geperforeerde stenen, die zowel inwendig als uitwendig zijn bekleed met een kalksteendecor.

De kapel is alleen te bereiken via een voetpad. Het meest opvallende van de kapel is de eenvoudige U-vormige gevel, die uitloopt op een terras dat oprijst vanaf de heuvel.
Achter deze gevel bevindt zich een opening die zonlicht naar beneden filtert in de lobby van het gebouw.
In deze ruimte worden bezoekers begroet door drie op maat gemaakte tegelplateaus. Deze tableaus zijn gemaakt op basis van schetsen van Siza en tonen ze verschillende scènes uit het leven van Jezus.

Binnen in de kapel zijn meerdere betegelde oppervlakken zonder versieringen.

De enige kleur in de ruimte komt van een reeks houten meubelstukken, allemaal ontworpen door Siza. Ze omvatten een altaar, een bank en een reeks stoelen.

Er is ook een abstractie van het traditionele kruis tegen de achterwand van de ruimte.
Het Monte da Charneca-complex is een project van een Zwitsers-Amerikaans echtpaar dat al meer dan 30 jaar in het gebied woont.
Zij begonnen met de renovatie van zeven traditionele huizen, die nu beschikken over hun eigen watervoorziening, elektriciteit op zonne-energie en een boomgaard die olijven, citrusvruchten, vijgen en amandelen produceert.
Het echtpaar heeft Siza gevraagd om toezicht te houden op het masterplan voor de volgende fase van de ontwikkeling van het project. Naast de kapel die in het voorjaar van 2018 is geopend worden nog een reeks andere faciliteiten toegevoegd waaronder nog enkele woongebouwen.

Het volledige project moet in 2021 voltooid zijn.

-- Lees meer --

fotografie: João Morgado


Capela do Monte
Capela do Monte
Capela do Monte
Capela do Monte