CASA QUATRE AMICS

Samen met de Zwitserse architect Thomas Lussi hebben vier stellen uit Barcelona een gezamenlijk wooncomplex gebouwd. Het Casa Quatre Amics  bestaat uit 5 appartementen met een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Het complex is gebouwd in de wijk Pobleniu op een smal kavel van 6 meter breed en 30 meter lang.

Met ondersteuning van lokale architect Lola Domènech konden ze een huis bouwen dat helemaal aan hun eigen behoeften voldeed. Ieder stel heeft de beschikking over een eigen verdieping. Samen delen ze onder andere een gemeenschappelijke binnenplaats en een dakterras met zwembad. Op de begane grond is nog een commerciële ruimte die wordt gebruikt door een  architectenbureau.

80 m2

De appartementen zelf zijn ongeveer 80 m2 groot en hebben ieder twee terrassen. Eén terras kijkt uit op de binnenplaats, het andere op de straat.  Aan beide gevels zijn hoge ramen. Door deze open te zetten kan de wind doorwaaien en zorgt zo voor voldoende ventilatie. De terrassen zijn afgeschermd met houten luiken. Zij bepalen zo de uitstraling van de gevels.
De woonkamer, keuken en eetkamer bevinden zich aan de achtergevel en hebben zo een directe relatie met de gemeenschappelijke binnenplaats van het gebouw.

materialen

De combinatie van materialen zoals hout, keramiek en gips geeft het gebouw een bepaalde uitstraling  en warmte. De materialen verwijzen ook naar de bouwmaterialen zoals die als eeuwen in deze wijk worden gebruikt.

schuifluiken

De houten jaloezieën zijn geïnspireerd op de traditionele schuifluiken die je in heel Barcelona ziet. Zij maken het mogelijk het zonlicht op de terrassen en in de appartementen te filteren en de temperatuur binnen te reguleren. Samen zorgen deze jaloezieën voor een dynamisch spel op de gevels van het gebouw.
De lange gevel, die de gemeenschappelijke trap omvat, is uitgevoerd met een opengewerkt en rechthoekig metselwerk van keramische stenen. Dit opengewerkte metselwerk maakt een natuurlijke en constante ventilatie. En het zorgt ervoor dat er daglicht in het trappenhuis valt en dat zorgt weer voor een speels spel van licht en schaduw.

duurzaam

Bij de bouw van het complex is uitgegaan van passieve ontwerp doelstellingen: het verbeteren van de energie-efficiëntie en het verminderen van het energieverbruik. Er s gekozen voor een goede thermische schil met dubbele muren en extra dikke isolatie voor de gevels en het dak. Alle appartementen hebben een verwarmings- en koelsysteem met vloerverwarming en geïntegreerde airconditioning. Deze is aangedreven door een systeem voor hernieuwbare energie (aerothermische energie).

 

Het Casa Quatre Amics Is een mooi voorbeeld van een plan waarbij een groep mensen zelf een wooncomplex ontwikkelt. Dan blijkt het ook mogelijk te zijn om extra faciliteiten toe te voegen  zoals een gemeenschappelijke binnenplaats en een zwembad op het dakterras. Hoe fijn is dat!

 

 

De foto’ s zijn gemaakt door Adria Goula

 

-- Lees meer --