CASCO LOFT

Casco Loft is een interieurproject van FABRICations voor een van de Superlofts in de Houthaven van Amsterdam.
De woning telt drie verdiepingen. FABRICations heeft optimaal gebruik van de flexibiliteit van het idee achter de Superlofts. Namelijk: bouw een casco waarbinnen de toekomstige bewoner zoveel als mogelijk de ruimtes en het gebruik zelf kan bepalen en inrichten.

In verschillende steden zijn vergelijkbare Superlofts gebouwd.
FABRICations heeft deze Superloft in de Houthavens in Amsterdam ingedeeld in overeenstemming met haar principes van duurzaamheid en flexibiliteit.

flexibel

Uitgangspunt voor FABRICations bij het ontwerp was het bevorderen van interactie en de flexibiliteit van de ruimtes.
Er zijn daarom zo weinig mogelijk afgesloten ruimtes, zoals de slaapkamers en badkamer. Deze zijn zo geplaatst dat ze de openheid van de ruimtes zo min mogelijk verstoren.
In feite is het casco opengelaten. In dit casco zijn dozen geplaatst.

De bovenste verdiepingen springen terug. Hierdoor ontstaan nissen en dubbele plafondhoogtes bij de gevels. Dit verhoogt niet alleen de hoeveelheid zonlicht in de woonruimtes van het huis, maar zorgt ook voor meer ventilatie. Tegelijkertijd geeft dit een bijzondere ruimtelijke ervaring.

fris, verrassend en jong

Iedere ruimte heeft zijn eigen karakteristieke identiteit. Dit komt door de verscheidenheid aan gebruikte kleuren, texturen en materialen. De loft krijgt daardoor een frisse, verassende en jonge uitstraling. Een voorbeeld daarvan is de badkamer met duidelijk aanwezig frisgroen element.

Verschillende niveaus van doorzicht en afscheiding, worden bereikt door het gebruik van metalen roosters, hout, verf en acrylaat panelen.
De keuze voor onconventionele materialen voor interieurs, zoals het metalen gaas dat normaal wordt toegepast in gepantserd beton, geeft de constructie toegevoegde waarde. Ook in termen van kosteneffectiviteit, (licht)gewicht en ruimtebenutting.

De flexibele lay-out is ontworpen om elkaar op verschillende manieren en plekken te zien en te ontmoeten. De heldere kleuren van de trappen en hun prominente plek in het huis maken van het bewegen door het huis een avontuurlijke reis.

aanpassen

De multifunctionele gebieden kunnen van veranderen volgens de behoeften van de gebruiker. Dit maximaliseert de waarde van elke vierkante meter. De toegangsruimte kan bijvoorbeeld worden omgezet in een werkruimte of extra woonruimte. Deze bevindt zich op een afgescheiden niveau van de rest van het huis. Nu is deze ruimte in gebruik logeerkamer verborgen in het gekleurde volume bij de ingang.

Vergelijk dit Casco Loft ook eens met het 3-generatie huis.

De foto’s zijn gemaakt door Jansje Klazinga

-- Lees meer --