CHEETAH PLAINS

Cheetah Plains is een nieuwe game lodge ontworpen door het Zuid-Afrikaanse bureau ARRCC. Cheetah Plains ligt in Sabi Sand, Zuid-Afrika, een natuurreservaat dat grenst aan het Kruger National Park.

Het is een high-end accommodatie, in ieder geval wat betreft de prijs per overnachting.

Nee, Cheetah Plains is niet het beeld dat ik heb van een ‘traditionele’ lodge in de bush van Afrika. Dát is eerder een romantische en nostalgische accommodatie met veel hout, een rieten dak, een veranda, katoenen doeken tegen de zon en een kampvuur.
Deze game lodge ziet er iets anders uit. Strak, modern en (zeer) luxueus.

Plain Houses

De accommodatie is opgesplitst in 3 afzonderlijke delen die de ‘Plains Houses’ worden genoemd. Deze Plains Houses bestaan ​​ieder uit een aantal vrijstaande gebouwen die zorgvuldig zijn gerangschikt in de natuurlijke omgeving. Na verloop van tijd zullen de gebouwen nog meer opgaan in de natuur als de bomen en struiken eromheen groter worden.

Ieder Plain House bestaat uit een hoofdgebouw met daaromheen suites met vier slaapkamers. Ieder hoofdgebouw heeft zijn eigen binnenplaats met overdekte ruimtes, een grote open lounge, eetkamer, een barruimte met aangrenzende wijnruimte met airconditioning, een meer besloten familiekamer. En natuurlijk een groot terras en een verwarmd zwembad. Tegenover het zwembad staat een ruw stalen paviljoen, geïnspireerd op het bladerdak van de lokale Tamboti-boom. Ook is ieder huis uitgerust met een eigen professionele keuken met eigen chef-kok en keukenbrigade.

slaapkamersuites

De slaapkamersuites zijn op zichzelf staande gebouwen, met royale open woonkamer- en slaapkamerruimtes, gastentoilet en een inloopkleedkamer. De badkamer opent direct naar buiten. Je kunt dus buiten in de bush badderen. Lekker spannend.

Afro-minimalisme

De architecten ARRCC noemen hun ontwerp ‘Afro-minimalisme’. Daarvoor combineren ze elementen van de traditionele architectuur met meer eenvoudige, eigentijdse details. Gladde betonnen muren en grote frameloze ramen en natuurlijke oppervlakken zoals robuuste micasteen en cortenstaal. Dit alles aangevuld met houten elementen en plaatselijk gemaakte meubels en kunst.

Ook in het interieur ervaar je het gevoel van rauwheid. Maar dan wel weer aangevuld met luxe en luxueuze meubels en accessoires. De gebruikte materialen, texturen, ritmes en vormen moeten het gevoel van Afrika en safari versterken.

lokale ambachtslieden

Meubelstukken zijn op maat ontworpen in samenwerking met lokale ambachtslieden.
In de eetruimtes staan enorme organische loodhouten tafels, met daaromheen comfortabele leren stoelen en daarboven handgeblazen glazen kroonluchters. Elk huis heeft een verzameling van hedendaagse Afrikaanse schilderen en beelden.

Cheetah Plains voldoet dus totaal niet aan het beeld dat ik van een game lodge heb. Het sluit ook niet aan bij mijn eigen ervaring.
Maar alles evolueert en dus ook de manier waarop tegen de architectuur van game lodges wordt aangekeken. En dat is maar goed ook.

Maar zo extreem luxe en duur hoeft het voor mij ook weer niet.

Foto’s zijn gemaakt door Adam Letch

 

-- Lees meer --