COLOR OF TIME

Emmanuelle Moureaux is een Franse architect die sinds 1996 in Tokio woont. Het werk van haar bureau emmanuelle moureaux architecture + design, kenmerkt zich door een opvallend gebruik van kleuren. Naast haar werk aan architectuur- en interieuropdrachten maakt ze sinds 2013 ook installaties. Een van deze installaties is Color of Time.

Color of Time is een installatie die ze maakte voor de opening van het Toyama Prefectural Museum of Art & Design. Hierin verbindt zij het zintuiglijke element KLEUR met het mathematische element TIJD. Zij wil met deze installatie het verloop van de tijd visualiseren en laten voelen.

Op de dag van de opening van de expositie gaat in Toyama de zon om 06:30 uur op. 799 minuten later, om 19:49 uur, gaat de zon weer onder en wordt het donker. Dit verloop van tijd wordt uitgebeeld door een ‘reis door de tijd’ langs 100 tinten van kleuren.

120.000 getallen

De ruimte bestaat uit in totaal ongeveer 120.000 getallen van “0” tot “9” en het symbool “:”. Alles is regelmatig uitgelijnd in driedimensionale rasters.
De installatie lijkt één dicht volume. En toch drukt het de verloop van ‘tijd’ in iedere minuut uit.

De 120.000 getallen zijn opgehangen in 100 rijen.  In elke rij vloeit de tijd van links naar rechts en vervolgens in de diepte van de installatie. De voorste rij begint vanaf zonsopgang om 06:30 uur met lichte kleuren. Daarna worden de kleuren geleidelijk donkerder naarmate de tijd vordert. Tot het donker is en zwart.

De installatie wordt in het midden doorsneden door een pad dat leidt naar ‘Miss Blanche’ een stoel ontworpen door de Japanner Shiro Kuramata die door Emmanuelle Moureaux wordt bewonderd. Je loop door dit pad onder een ‘hemel’ van kleuren die langzaam veranderen van lichte tot diepe kleuren, die het verloop van de tijd verbeelden en voelbaar maken.

100 colors

Color of Time maakt deel uit van 100 colors, een serie installaties die Emmanuelle Moureaux vanaf 2013 heeft gemaakt.
Color of Time is de 22ste uit deze serie. Iedere installatie is een feest van licht en kleur.

 

De foto’s zijn gemaakt door Daisuke Shima.

-- Lees meer --