CORNER HOUSE

Unknown Architects is een van de vijf bureaus die dit jaar waren genomineerd van de ARC 18 Jong Talent Award. Een van de projecten van Unknown Architets is het Corner House in Leiden.

Uitgangspunt bij deze verbouwing was de oorspronkelijke structuur en indeling van de woning. Veel toevoegingen uit later tijd werden verwijderd. Binnen deze structuur zijn de wensen en eisen van de gebruikers verwerkt om een ​​comfortabel gezinshuis te maken.

De begane grond heeft een aantal kamers rond een onregelmatige vijfhoekige hal. De begane grond is ook het meest klassiek in de lay-out en uitwerking. Van de bestaande grote woonruimte werden weer 2 kamers en suite gemaakt. Een nieuwe geïntegreerde kast scheidt de eetkamer en de woonkamer. De doorgang is wat smaller aan de zijkant van de intieme woonkamer en groots aan de kant van de eetkamer die naar de tuin is gericht.
In de hal is de originele lambrisering gehandhaafd. De nieuwe vloer van rode tegels wordt voortgezet in een dieprode trap. Een eiken visgraatvloer loopt door de woonruimtes. De versierde plafonds, gevonden na het verwijderen van de verlaagde plafonds, zijn gerestaureerd. Dat geldt ook voor als de kozijnen in de voorgevel met hun originele glas-in-lood. In de achtergevel zijn nieuwe ramen en deuren op volledige hoogte geplaatst om het huis naar de tuin te openen en de hoeveelheid daglicht te maximaliseren.

verdieping

Op de eerste verdieping is de bestaande houten vloer geschuurd en opnieuw gebruikt. Een nieuwe inloopkast tussen slaap- en logeerkamer doorbreekt de oorspronkelijke indeling van de verdieping. Een van de wanden van de inloopkast is afgerond waardoor toegang tot de logeerkamer mogelijk is zonder de deur te hoeven verplaatsen.
De nieuwe lambrisering in de hal biedt tevens steun voor mensen die wat minder ter been zijn.

De zolder is helemaal open gemaakt. Dit is het het terrein van de kinderen. Centraal in de ruimte staat een element met de badkamer en een vrijstaande muur die een gemeenschappelijke speelruimte creëert.

Unknown Architects heeft een woning gemaakt afgestemd op de wensen van de bewoners, met veel aandacht voor details en met gebruik van mooie materialen.

-- Lees meer --

Fotografie: Max Hart Nibbrig