DE LAKFABRIEK

Wenink Holtkamp Architecten heeft in Oisterwijk de oude Lakfabriek van het voormalige KVL omgebouwd tot woningen. Het project is een zeer geslaagd voorbeeld van herbestemming van oude gebouwen.

De Lakfabriek maakt deel uit van het voormalige leerfabriekcomplex KVL.
Jarenlang was dit een van de grootste leerproducenten in Europa. De Lakfabriek diende aanvankelijk om de lederen platen te schilderen. Daarna was in dit gebouw de technische dienst ondergebracht. In 2001 stopte KVL en sloot het zijn deuren. Sindsdien is het fabriekscomplex grotendeels gerestaureerd, opnieuw ontworpen en heeft het zich ontwikkeld tot een levendig en aantrekkelijk gebied. De Lakfabriek is het eerste herbestemde gebouw op het complex site met een woonbestemming.

industrieel karakter

Het gebouw is in 1925 ontworpen door architect A. Benoit. Het is een typisch voorbeeld van baksteenarchitectuur uit die tijd. De starre verdeling van de gevelopeningen en de verticale metselwerkelementen zorgen voor een ritmische gevel.
Een van de uitgangspunten van de herbestemming was het behoud van het industriële karakter van het voormalige fabrieksgebouw. Dit is bijvoorbeeld goed te zien in de ruwe betonnen structuur. Deze is zoveel mogelijk zichtbaar gebleven in het interieur van de woningen. In de gevel is de industriële uitstraling bewaard door het gebruik van nieuwe slanke aluminium kozijnen met een klassiek profiel. Deze verwijzen naar de originele stalen kozijnen die helaas niet konden worden gebruikt..

extra laag

Op het bestaande dak is een extra bouwlaag gecreëerd. De moderne en minimalistische structuur van deze opbouw onderscheidt zich duidelijk van het bestaande gebouw. Ondaks de strakke vormen en de andere materialen passen oud en nieuwe op een natuurlijke manier bij elkaar. Op de bovenste verdieping zijn dakterrassen gemaakt door de uitbreiding achterwaarts te plaatsen ten opzichte van de bestaande gevel.

25 woiningen

In totaal zijn 25 wooneenheden gerealiseerd in drie verschillende types: studio’s, appartementen en grondgebonden woningen. De indeling van elk huis is door Wenink Holtkamp Architecten ontworpen in overleg met de toekomstige bewoners. Dit concept resulteerde in een kleurrijk aanbod van woningtypen: “Het huis als maatpak voor de bewoners.”

De foto’ s zijn gemaakt door Tim van de Velde.

 

-- Lees meer --