dEP

Van Staeyen Interieur Architecten heeft in de Antwerpse wijk Pulhof een woonhuis verbouwd. Dit project, met de naam dEP, valt op door de de felle kleuren en de scherpe doorsnijding van muren.

Johan Van Staeyen werd aanvankelijk gevraagd om de bovenste verdieping van het huis opniuwe in te delen: de familie wilde ruzies tussen de kinderen voorkomen door ze kamers van dezelfde grootte te geven. Zo gezegd, zo gedaan. De bovenste verdieping deelde hij opnieuw in. De kinderkamers werden even groot en er kwam een centrale speelkamer.

Maar door dit te doen, werden alle gebreken van het huis duidelijk: de doorgangen, de gemeenschappelijke ruimtes, enzovoort voldeden niet aan de manier waarop het gezin wilde leven.

Besloten werd om dan maar het hele huis te renoveren. Daarbij wilde Johan van Staeyen zoveel mogelijk van de originele kenmerken behouden die een vorige renovatie hadden overleefd. Dat gold bijvoorbeeld voor de plafondlijsten en parketvloeren.

begane grond

Op de begane grond bevindt zich de hal met ingebouwde kasten. De hal geeft toegang tot de woonkamer en salon. Het achterste deel van de begane grond is radicaal aangepakt.  Hier zijn steunmuren verwijderd om de ruimte te openen en om de verbinding met de tuin te benadrukken.
Hier bevinden zich ook een klein toilet, de keuken en de eethoek. De sierlijsten op de muren werden extra benadrukt door meer elementen aan te brengen.  De wanden en vloeren van de eethoek werden groen.

“Het past heel goed bij de eiken vloer. Het zorgt ervoor dat het eten er smakelijker uitziet en een grote glimlach op de gezichten van de bewoners tovert.”

1ste verdieping

Op de eerste verdieping bevinden zich een klein kantoor en de hoofdslaapkamer, met een grote kleedkamer en een eigen badkamer met gelakte roze opbergruimte, eiken parketvloer en marmeren oppervlakken. Er is ook een apart toilet, een bijkeuken en een wasruimte.

2de verdieping

Ten slotte bevat de bovenste verdieping nog een klein kantoor en de drie kinderkamers, met felgele deuren en witgelamineerde kasten. Deze zijn gerangschikt rond een grote speelkamer. De badkamer op deze verdieping is betegeld in witte vierkanten en heeft geometrische spiegels, groene kranen en groene lijsten op de deuren.

“Omdat het oog ook wat mag. Omdat het praktisch is. Omdat wonen vrolijk moet zijn. Omdat VS Interieur Architecten altijd het beste voetje voorzet. Omdat een gezin met drie kinderen veel heeft op te bergen. Omdat het huis karakter heeft. Omdat een net iets ander gebruik van kleur, vorm en materiaal véél meer cachet geeft. Omdat douchen plezant is…”

 

-- Lees meer --