DISNEYFICATION

Volgens De Volkskrant behoort het boek Disneyfication van Theo Derksen tot de tien beste fotoboeken van 2019. Theo Derksen laat in dit boek een bijzonder straatbeeld zien. Een straatbeeld waarbij grote foto’s moeten verhullen wat erachter plaatsvindt of te zien is.

Afbraakbuurten, stukken braakliggende grond, bouwputten, lelijke woonwijken en drukke verkeersaders> Steeds vaker worden steeds deze afgeschermd door wanden met beelden van mooie architectuur, mooie landschappen of met glamourbeelden van actrices en fotomodellen. Deze ideaalbeelden creëren een schijnwerkelijkheid. Het lijken wel decors in een filmset. Theo Derksen spreekt dan ook van ‘Disneyfication’.

mooi of lelijk?

Stiekem wordt je nieuwsgierig naar wat er door die grote steigerdoeken aan het zicht moet worden onttrokken. Wat is het dat verborgen moet blijven? Is het werkelijk zo lelijk dat het verstopt moet blijven? Of wil een andere werkelijkheid voorspiegelen dan de echte werkelijkheid?  Wordt er dan ook voor ons bepaald wat mooi of lelijk is? Of wat wij mooi of lelijk moeten vinden?

goed kijken

Bij sommige foto’s weet je in eerste instantie niet meteen wat je ziet. De scheidslijn tussen wat echt is en wat niet is dan op het eerste gezicht niet duidelijk.
Wat is werkelijk en wat is geïdealiseerd? Wat is echt en wat is nep? Dat dwingt je om goed naar een foto te kijken en je te verbazen bij wat de foto laat zien.

scheuren in foto’s

Op sommige van zijn foto’s doorbreekt Theo Derksen deze geïdealiseerde wereld. Deze fake werkelijkheid. Dan laat hij de oneffenheden zien. Zoals de scheuren in de steigerfoto’s of elementen en constructies die de beelden verstoren. Ook laat hij zien dat niet alles bedekt kan worden met van deze grote steigerfoto’s. Alsof Theo Derksen wil laten zien dat de wereld zich niet laat idealiseren.

globalisering

Derksen heeft jarenlang in Europa, Azië en het Midden Oosten onderzoek gedaan naar het fenomeen Disneyfication in de openbare ruimte.
Hij stelt vast dat overal ter wereld dezelfde beelden opduiken. De globalisering is volgens hem een feit.
Dat door de globalisering alles veel meer op elkaar is gaan lijken is natuurlijk ook elders te zien.
Het modebeeld, de (interieur)architectuur, het winkelaanbod, de muziek: meer en meer gaan dingen van over de hele wereld op elkaar lijken. Onze smaak wordt voor een belangrijk deel bepaald door social media als Pinterest en Instagram.

Architecte Francine Houben (partner bij architectenbureau Mecanoo) heeft een voorwoord geschreven in dit boek dat door Teun van der Heijden is vormgegeven. Het boek is uitgegeven door Dewi Lewis Publishing.

 

Disneyfication het boek

 

Alle foto’s: Theo Derksen

Kijk voor andere fotoboeken ook op Soviet Metro Stations, Binnenkijken met Thijs Wolzak en Marmergroeve.

-- Lees meer --