DIT IS CAS

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is tot en met 13 januari 2019 een overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van Cas Oorthuys.

Cas Oorthuys (1908 – 1975) heeft in zijn leven ontzettend veel foto’s gemaakt: het Nederlands Fotomuseum beheert een archief met bijna 500.000 (!) foto’s van hem. Cas Oorthuys maakte geen foto’s als kunst. Hij wilde in zijn foto’s vastleggen wat er allemaal om hem heen en in de wereld gebeurde. Het legde belangrijke gebeurtenissen uit het Nederland van de 20ste eeuw vast: crises, oorlog, dekolonisatie en de wederopbouw. Hij wilde met zijn foto’s, gecombineerd met andere foto’s en tekst, een verhaal vertellen. Hij heeft dan ook meerdere fotoboeken gemaakt.

Zijn foto’s worden wel eens vergeleken met de landschapsschilders uit de zeventiende eeuw die eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden. Wat zij met olieverf deden, doet Cas Oorthuys met zijn fotografie: veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

In de tijd van de wederopbouw reisde hij de wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Cas Oorthuys is een chroniqueur van zijn tijd. Sommige van zijn foto’s zijn uitgegroeid tot Nederlandse klassiekers.

De tentoonstelling ‘Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys‘ is tot en met 13 januari 2019 te zien in het Nederlands Fotomuseum.

-- Lees meer --