DO HO SUH

Op dit moment is in Museum Voorlinden een expositie te zien van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh. Do Ho Suh is geobsedeerd door de kamers en huizen waar hij heeft gewoond. Voor hem is een huis als een kledingstuk, een omhulling van je lichaam. Wellicht ook daarom dat een deel van de installaties in Museum Voorlinden gemaakt is van stof.

Do Ho Suh is in 1962 geboren in Seoul, Zuid Korea. Hij groeide op in een traditioneel Zuid-Koreaans Hanok-huis, dat zijn vader had gebouwd. Zij vader is een bekend kunstenaar in Zuid Korea, zijn moeder een kenner op het gebied van de Zuid Koreanse textielkunst.

Amerika

In 1991 verhuist Suh vanuit Seoul naar de Rhode Island School of Design in de Amerikaanse stad Providence. Hij neemt haast niets met zich mee, het verstaat de taal amper en kent de Amerikaanse cultuur niet. Hij voelt zich eenzaam. Hij beseft het belang zich ergens thuis te voelen, een (t)huis te hebben.

Hij onderzoekt de plekken waar hij woont en maakt ze na. Zo plakt hij ruimtes compleet af met papier en wrijft er met een potlood over waardoor de textuur of onregelmatigheid van het oppervlak zichtbaar wordt en een bepaald effect creëert (deze techniek wordt ook wel frottage genoemd). Daarna haalt hij voorzichtig de vellen papier weg en bouwt daarmee de ruimte ergens anders weer op. Museum Voorlinden toont twee van deze ruimtes.

Hub

Ook voor de serie ‘Hub’ heeft Suh onderdelen van huizen waar hij heeft gewoond – in Seoul, New York, Londen en Berlijn – nagemaakt. Maar nu in textiel en met behulp van traditionele Koreaanse naai- en borduurtechnieken (met dank aan zijn moeder.)

Voor de langgerekte installatie heeft hij met textiel delen van de huizen waar hij heeft gewoond nagebouwd: trappen, vestibules, vloeren, plafonds, halletjes met lichtknoppen, lampen, deurhaakjes en brievenbussen, ontbijtkamers, gangen. Alles is uitgevoerd in felle kleuren als smaragdgroen, jade, fuchsiarood, violet of zachtgeel. Deze kleuren verwijzen ook naar de verschillende adressen waar hij heeft gewoond. Alles is tot in detail nagemaakt. Je herkent schroefjes, deurklinken, lichtschakelaars, verlichting en ornamenten.

Staircase

In een andere zaal kom je bij de installatie Staircase-III. Het is een trap van stof, die hangt aan een stoffen, knalrood plafond. De installatie is zo groot als de zaal is. Het reusachtige werk zweeft in de ruimte. Je wilt de trap betreden, maar dat kan niet.

Het gebruik van de dunne stoffen en de heldere kleuren maakt de installatie zowel luchtig als krachtig.

In de installaties van Do Ho Suh komen alle elementen samen die wij in overmooienlelijk behandelen:
interieur, architectuur, design, kunst & verwondering.
Wat ons betreft een aanrader!

De expositie met werk van Do Ho Suh in Museum Voorlinden is te zien tot en met 29 september 2019. Zie ook de Agenda.

Foto’s zijn van Antoine van Kaam en Dorothé Derks

-- Lees meer --