DOUBLE DUPLEX

De Double Duplex is een opvallende verschijning in de wijk Parkdale in Toronto. Het project is van Batay-Csorba Architects.

Parkdale is een historische wijk van Toronto met eeuwenoude Victoriaanse en zogeheten ‘Bay en Gable’ herenhuizen. In deze wijk is een vrijgekomen kavel in tweeën gesplitst waardoor twee afzonderlijke duplexwoningen konden worden gebouwd. Iedere duplexwoning heeft vier verdiepingen, verdeeld over een boven- en een benedenwoning.  Zo zijn met het project Double Duplex 4 betaalbare starterswoningen gerealiseerd in een zeer populaire wijk.

eigentijdse invulling

Batay-Csorba Architects hebben bewust niet de stijl van de omringende panden willen kopiëren of nabootsen. Ze hebben gekozen voor een eigentijdse invulling en een herinterpretatie van een aantal typische architecturale elementen van de Bay en Gable stijl. Dat zijn o.a. de bouwmassa, de steile daken en scherpe verticale lijnen, het voorbalkon, hoge plafonds met grote ramen en een rijk versierde voorgevel.

Ook hebben de architecten gezocht naar verbindingen met de naastgelegen huizen. De hoogtes van ramen en deuren, de dakhellingen en de materiaalovergangen zijn in lijn gebracht met die van de huizen van de buren.

Double Duplex


De voorkant wordt gepaald door een transparante houten gevel, een brise soleil.  Deze gevels zijn gemaakt van verantwoord verduurzaamd naaldhout. Overdag wordt het licht gefilterd en verlicht het de binnenruimtes met gevlekte lichteffecten. En ’s avonds is de gevel een  groot decoratief lichtobject.

boven- en benedenwoning

Elke duplexwoning bestaat uit boven- en een benedenwoning van ieder twee verdiepingen. 

De benedenwoningen hebben aan de voor-en achterzijde een entresol met dubbele hoogtes. Hierdoor komt het het natuurlijke daglicht tot diep in de woningen. Lokale kunstenaars hebben de binnenplaatsen van de benedenwoningen voorzien van fel beschilderde muurschilderingen. 

De bovenwoningen hebben een atrium met dubbele hoogte. Dit atrium zorgt voor natuurlijk licht en ventilatie in het midden van de woningen. Deze bovenwoningen hebben voor en achter een terras / binnenplaats. Allebei achter een houten brise soleil. Aan de voorkant is dit een dubbelhoog balkon met uitzicht over de straat. Aan de achterzijde een terras bij een slaapkamer.

fantasie

Het grappige is dat heel subtiel in de bries soliel beelden zijn verwerkt van dieren. En met wat fantasie en bij de juiste lichtinval kun je deze dieren zien, zoals je ook in de vorm van wolken soms dieren of mensen kunt zien.

 

Fotografie is van Younes Bounhar

zie ook: Duplex Thibaut

 

-- Lees meer --