DUPLEX THIBAUT

Raúl Sánchez Architetcs heeft in Barcelona twee vervallen etagewoningen totaal verbouwd en verenigd tot één nieuwe woning, het Duplex Thibaut.

De meeste opvallende ingreep bij deze verbouwing is het plaatsen van twee vierkante blokken. Deze steken dwars door de woning heen. De vierkanten zijn in een hoek van 45 graden geplaatst in het hart van de woning. Nergens raken de vierkanten de bestaande buitenmuren aan. Hierdoor worden ruimtes gevormd zonder dat er extra afscheidingen of binnendeuren nodig zijn (afgezien bij de badkamer en slaapkamer op de verdieping). In één van de vierkanten is de trap geplaatst die de twee verdiepingen met elkaar verbindt. In het ander vierkant bevindt zich op de begane grond een toilet en douche. Op de verdieping een slaapruimte. Op de verdieping zorgt een glazen vloerdeel voor extra verbinding met en lichtinval naar de begane grond.

muurschildering

Alle ruimtes zijn wit gelaten. De glanzend goud geverfde vierkante blokken vallen daardoor extra op. Als contrast met de witte wanden zijn de blokken aan de binnenkant bij de trap en de slaapruimte zwart gemaakt. Opvallend en met name ook kleurrijk zijn op de begane grond de drie bestaande schilderingen van Braziliaanse oorsprong. Deze zijn bewaard gebleven bij de verbouwing en waren voor de opdrachtgever, zelf Braziliaan, aanvankelijk de reden om deze twee panden te kopen en te starten met de verbouwing.

 

Fotografie: Jose Hevia

-- Lees meer --