ESCHER X NENDO

Escher X nendo – Between Two Worlds is een tentoonstelling die het werk van M.C. Escher laat zien in combinatie met het werk van de befaamde Japanse designstudio nendo, geleid door ontwerper Oki Sato.

De tentoonstelling presenteert meer dan 150 van Escher’s beroemdste prenten en tekeningen uit de collectie van het Gemeentemuseum in Den Haag.  De meeslepende tentoonstellingsruimte is ontworpen door nendo. Ook laat de tentoonstelling nooit eerder vertoond werk zien van nendo zelf.

Escher’s werk toont onmogelijke architecturale structuren, eindeloze trappen en naadloze transformaties van vorm en patroon. Zijn fantastische constructies en repetitieve oneindigheidspatronen onthullen een technisch en inventief genie dat de laatste jaren steeds meer wordt gerespecteerd en gevierd.

Escher X nendo | Between Two Worlds toont werk van Escher uit zijn hele carrière, van 1916 tot en met zijn laatste werk uit 1969. Hoogtepunten zijn enkele van Escher’s bekendste werken, waaronder Dag en Nacht uit 1938, een houtsnede met een Nederlands landschap van exact gespiegelde steden, velden en waterwegen. Maar ook Ringslangen uit 1969 dat zijn laatste werk was en dat hij drie jaar voor zijn dood in 1972 op drieënzeventigjarige leeftijd maakte.

nendo

nendo heeft een kenmerkend motief ontworpen voor het tentoonstellingsontwerp.  Dit motief,  de minimalistische vorm van een huis, is een universeel symbool van de ruimte. Het huis verschijnt door de tentoonstelling in verschillende vormen. Deze verwijzen naar de manier waarop Escher beelden en patronen manipuleert.

Oki Sato, oprichter van nendo, zegt:

“Escher’s logische, op wiskunde gebaseerde ideeën en interesses hebben het werkproces van nendo geïnspireerd en dienden als basis voor de creatie van dit tentoonstellingsontwerp en nieuwe ontwerpen. De verschillende installaties variëren in schaal en in ruimtelijke impact, waardoor de bezoeker op een zeer fysieke manier de wereld van Escher kan ervaren. Het is alsof ze in Escher’s geest lopen, maar de tentoonstelling met eigen ogen bekijken. “

Escher X nendo | Between Two Worlds is te zien van 2 december 2018 – 7 april 2019 op NGV International in Melbourne, Australië.

Kijk voor meer Escher ook eens op: The Other Place

-- Lees meer --

Fotografie: Takumi Ota, Oki Sato en  Akihiro Yoshida

Video: urdesign