EXPERIMENTARIUM

Meteen als je binnenstapt in het verbouwde Experimentarium in Hellerup, ten noorden van Kopenhagen, word je overweldigd door een gigantische trap.

Deze trap is een ontwerp van het Deense architectenbureau CEBRA. Het is het pronkstuk van een totale verbouwing van dit Deens wetenschap- en techniekmuseum. Door de verbouwing is een naar binnen gekeerd gebouw uit 1991 veranderd in een gebouw dat zich naar zijn omgeving opent met veel en grote glasvlakken. Het museum is als een een verzameling gestapelde dozen met ieder een eigen functie. De bestaande bakstenen gevels zijn bekleed met lichtgewicht geperforeerde aluminium panelen. De perforaties creëren een patroon dat illustreert hoe lucht en vloeistof veranderen bij weerstand.

Helix trap

Maar het meest spectaculaire onderdeel is natuurlijk de helix trap. Deze 100 meter lange trap is gebouwd van 160 ton staal en bekleed met 10 ton koper. De trap vormt de centrale verbinding tussen de verschillende verdiepingen van het Experimentarium. De vorm van de trap is een verwijzing naar en een abstracte versie van de structuur van een DNA streng.

 

-- Lees meer --

Fotografie: Adam Mørk