FIETSEN DOOR DE BOMEN

In natuurgebied ‘Bosland’ in de Belgische provincie Limburg is onlangs een bijzondere nieuwe fietsbrug geopend. Het project heet ‘Fietsen door de Bomen’.
‘Fietsen door de Bomen’, is ontworpen door BUROlandschap in samenwerking met De Gregorio & Partners Architecten.

‘Fietsen door de Bomen’ is een fietsbrug van 700 meter lang en bestaat uit een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter. Deze stijgt geleidelijk (3-4%) tot een hoogte van 10 meter, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijg je als fietser een sensationele 360°-beleving. Voor de veiligheid fietst iedereen in één richting. Het pad is 3 meter breed. Breed genoeg dat twee fietsers comfortabel naast elkaar kunnen rijden. De ruime breedte van het pad en de beperkte hellingsgraad maakt dat ‘Fietsen door de Bomen’ voor iedereen toegankerlijk is.

tweede leven

De bomen die op de plaats van de fietsbrug en het fietspad  stonden, kregen een tweede leven aan het startpunt van het traject. Daar is een informatie- en rustpaviljoen gemaakt van gekapte en gestapelde boomstammen.

449 kolommen

Bovendien blijven de gekapte naaldbomen ook symbolisch aanwezig. Want de nieuwe fietsbrug steunt op een constructie van 449 kolommen van verweerd staal.  Zij verwijzen naar de dennenbomen die in de omgeving staan. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving.

natuurontwikkeling

De aandacht en respect van het ontwerpteam voor de bestaande flora en fauna waren de sleutel tot zowel het ontwerp van de fietsbrug, als de aanleg ervan in het bos.
Het bos bestaat grotendeels uit naaldbomen die begin 1900 zijn geplant. Het doel was om hout te produceren voor de mijnindustrie. De sluiting van de mijnen betekende echter dat de bomen nooit werden gekapt.  Het feit dat alle bomen even oud zijn belemmert de gezonde ontwikkeling van het bos. ‘Fietsen door de Bomen’ helpt nu mee deze situatie te verbeteren. Door de ingreep krijgen kleinere inheemse bomen meer plaats en licht om door te groeien, wat zorgt voor een evenwichtig bosbestand. Natuurontwikkeling en natuurbeleving gaan hier hand in hand.

fietsroutenetwerk

‘Fietsen door de Bomen’ maakt deel uit van het Limburgse fietsroutenetwerk) en is in juni jongstleden opengesteld voor het publiek. Het ligt aan het Pijnven in Bosland (Hechtel-Eksel), een groot natuurgebied in Belgisch Limburg.

 

-- Lees meer --