TWEE FOTOEXPOSITIES

De liefhebber van kunst kan dit voorjaar helemaal los gaan. Natuurlijk zijn er de grote exposities zoals Alle Rembrandts in het Rijksmuseum en de expositie Hockney – van Gogh met het kleurrijke werk van David Hockney in het Van Gogh Museum. Bovendien is nu in Museum Voorlinden werk te zien van Yayoi Kusama, de Japanse kunstenares die op 22 maart 90 jaar is geworden.

Maar wij willen even stil staan bij twee fotoexposities die het bezoeken en bekijken meer dan waard zijn:  de eerste met werk van Erwin Olaf en de ander met werk van Scheltens & Abbenes.

ERWIN OLAF

Het Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen in een dubbelexpositie een eerbetoon aan één van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf. Erwin Olaf wordt dit jaar 60. Een goed moment voor een groots overzicht.

Het Fotomuseum Den Haag zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien laat hij hier zelf zo’n twintig foto’s zien van fotografen die een cruciale inspiratiebron voor hem vormden.

Gemeentemuseum Den Haag toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder vertoonde serie Palm Springs.

koninklijk huis

Erwin Olaf oogste  afgelopen jaar nog veel lof met zijn portretten van de Koninklijke familie. Erwin Olaf laat in de tentoonstelling in het Gemeentemuseum een groot deel van de foto’s zien die hij in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst van de Koninklijke Familie maakte. Ook de foto die de familie in december deelde als kerstgroet heeft hij gemaakt.

Olaf:

“Ik ben trots op het koningshuis, omdat het een verbindend element is, binnen een af en toe zeer verdeelde democratie. Ik ben blij dat ik daaraan mag bijdragen.”

succesvol fotograaf

De dubbeltentoonstelling laat zien hoe Erwin Olaf zich heeft ontwikkeld van een boze provocateur tot een van Nederlands meest beroemde én geliefde fotografen. Het werk van Olaf is inmiddels verworven door en tentoongesteld in musea over de hele wereld. In 2008 toonde Fotomuseum Den Haag de series Rain, Hope, Grief en Fall. In 2011 won hij de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs. In 2018 verwierf het Rijksmuseum bijna 500 foto’s en video’s van Erwin Olaf.

De expositie is tot en met 12 mei 2019 te zien in het Gemeente Museum Den Haag / Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag.
Kijk ook op AGENDA

 

-- Lees meer --

SCHELTENS  & ABBENES – ZEEN

Foam in Amsterdam  presenteert de grootste museale solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Scheltens & Abbenes tot nu toe. De expositie draagt de naam ZEEN.
Scheltens & Abbenes worden beschouwd als Nederlands meest vooruitstrevende hedendaagse stilleven fotografen. Maurice Scheltens (1972) en Liesbeth Abbenes (1970) zijn internationaal succesvol met hun fotografie. Zij werken in opdracht maar maken ook foto’s als autonome kunst.

toegepast en autonoom

Fotografie is sinds haar ontstaan een toegepaste kunst geweest die zich langzaam ook ontwikkelde tot een autonome kunstvorm. Scheltens & Abbenes werken op dit snijvlak.
De objecten die door Scheltens & Abbenes middels de camera worden vastgelegd zijn geen dode dingen maar voorwerpen vol leven, kleur, schoonheid en kracht. Het standpunt van de camera is daarbij essentieel. Iedere foto is zorgvuldig gecomponeerd. Een foto kan totaal mislukken als de camera ook maar één centimeter naar links of naar rechts wordt verplaatst.

oog voor detail

In de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen in de verwondering over de normale dingen. Voorwerpen worden uit hun context gehaald. Scheltens & Abbenes zoomen in tot detailniveau dat specifiek is voor een bepaald voorwerp: een kleurig poedervlak, een scherpe vouw in een overhemd, popnagels op een vrachtwagens.

Aandacht, concentratie en oog voor detail, zijn allemaal van groot belang in het werk van Scheltens & Abbenes.

Foto’s van Scheltens & Abbenes zijn gebruikt voor campagnes van o.a. Paco Rabanne, Mykita, Uniqlo, Vitra, Louis Vuitton, Nike, Kenzo, Chanel, COS, Hermes, Scholten & Baijings, Arper, Muller van Severen, Arita en Mutina.

De expositie is tot en met 5 juni 2019 te zien in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam.
Kijk ook op AGENDA.

 

 

-- Lees meer --