FRANCHISE FREEDOM

Studio Drift heeft met hun project Franchise Freedom deze maand de Dezeen Award 2019 gewonnen in de categorie Lighting Design.
Franchise Freedom is een project waarbij 300 drones als een zwerm vogels door de lucht vliegen.

Studio Drift uit Amsterdam bestaat uit Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Zij programmeerden voor Franchise Freedom honderden drones om het daarmee het gedrag van spreeuwen na te boosten.

eerbetoon

Franchise Freedom is een eerbetoon aan de grootsheid en complexiteit van de natuur. Het laat zien dat technische innovatie ook iets poëtisch kan hebben  En bovendien laat deze vliegende zwerm van honderden drones, de spanning zien tussen individuele vrijheid enerzijds en de veiligheid en geborgenheid in een grotere groep anderzijds.
Het kunstwerk verbeeldt hoe wij als mensen ernaar streven om autonoom te leven in samenlevingen die worden bepaald door regels en conventies.

De patronen van de vliegende zwerm drones lijken willekeurig. En iedere drone lijkt geheel zelfstandig en onafhankelijk van de ander te vliegen. Maar dat is niet zo. Het gedrag van deze vogels is volledig gestuurd en onderworpen aan vele regels en overlevingsinstincten.

is vrijheid een illusie?

Net als vogels vinden mensen veiligheid in een groep. Tegelijkertijd worden ze gedwongen te handelen volgens een reeks regels waarmee en waardoor de samenleving functioneert. Iemand die kiest voor volledige individuele vrijheid boven deze regels wordt gedwongen buiten de samenleving te opereren. Wat is de perfecte balans tussen de twee? Is vrijheid een illusie?

licht

Samen met hun unieke bewegingen speelt licht een even belangrijke rol in Franchise Freedom. Elke drone heeft een lichtbron. De intensiteit en kleur van deze lichtbron wordt beïnvloed door de afstand tussen hem en andere drones. Dit benadrukt de dichtheid van de groep.

algoritme

Studio Drift bestudeerde de natuurlijke vluchtpatronen van spreeuwen. Zij vertaalden deze in software die speciaal is ontwikkeld en geprogrammeerd in Intel®-drones.
De parameters in het algoritme gebruiken Lonneke Gordijn en Ralph Nauta om de vlucht van de zwerm drones te programmeren. Het is als een choreografie. Maar ze kunnen nooit precies voorspellen of bepalen hoe de drones zich zullen gedragen.

Franchise Freedom ging in première op Art Basel Miami 2017, gevolgd door Amsterdam boven het IJ in augustus 2018, Burning Man Festival in september 2018 en in het Kennedy Space Center van NASA in 2019 – en zal te zien zijn in verschillende steden over de hele wereld.

 

-- Lees meer --