FRESH AND GREEN

Bij het project Fresh and Green is een belangrijke rol weggelegd voor de baksteen. Want baksteen is prominent toegepast bij deze uitbouw van een benedenwoning in London door Sanya Polescuk Architects (SPA).

De bewoners van een benedenwoning in een half vrijstaande Italiaanse villa in Noord-Londen wilden hun huis toekomstbestendig maken. Ze wilden een duurzame ruimte voor hun groeiende gezin. Het antwoord was tweeledig: de bestaande woning werd verbouwd én uitgebreid naar de tuin toe. De uitbouw vergroot het contact met de tuin en is een mooie overgang tussen binnen en buiten.

extra (opslag)ruimte

Centraal bij het maken van de plannen was het maken van een ruimte om vrienden en familie te kunnen ontvangen en het creëren van voldoende opslagruimte . Alle mogelijke spullen, opslag en voorraad en alle installaties zijn nu in de donkere hoeken van de woning weggewerkt.

overgangen

In de nieuw gemaakt grote open ruimte markeren subtiele verschillen in de vloer-, wand- en plafondafwerking de verschillende functies: looproutes, koken, eten, zitten, spelen.

stenen gewelf

Bij toeval was al eerder in de hal een stenen gewelf ontdekt. Dit gewelf werd schoongemaakt en gewit. Het idee van een bakstenen gewelf werd doorgezet in de nieuwe aanbouw. Bij de uitbreiding is dus veel baksteen toegepast en relatief weinig glas. Het nieuwe metselwerk is twee tinten lichter dan van de bestaande villa. Je ziet het metselwerk niet alleen buiten terug, maar ook binnen. Met name de toepassing van het metselwerk tegen het plafond is wel heel bijzonder.

metselwerk en glas

Glas is spaarzaam toegepast. Aan de ene kant van de aanbouw is glas gebruikt als verbindend element met het bestaand pand. Aan de andere kant laten slanke glazen vensters het licht binnenvallen van onder het zware bakstenen plafond erboven.

kader

Metselwerk op de vloer en het plafond omkadert het zicht op de tuin. Als de drie slanke glazen deuren tussen de uitbreiding en de tuin openstaan gaat de rode bakstenen vloer moeiteloos over in het terras. En als cadeautje voor de bewoners zelf en de (boven)buren is de aanbouw voorzien van een groendak. Zo vormt deze ‘derde muur’ een uitbreiding op de tuin.

interieur

Het interieur is bewust rustig en ingetogen gehouden. Veel natuurlijke materialen als steen en hout. De keuken is eenvoudig en strak. Drie gloeilampen in een simpele fitting vormen de verlichting in de keuken. In de witte wanden liggen de deuren gelijk met de wanden. Ook de badkamer is sober en functioneel. In de open ruimte is ook een plek gecreëerd voor een tatami mat.

bijzonder

Fresh and Green valt op door het bijzondere gebruik van baksteen en de aandacht waarmee deze aanbouw is gerealiseerd.

De foto’ s zijn gemaakt door Emanuelis Stasaitis.

 

Kijk voor ander bijzonder metselwerk ook eens naar The Interlock en naar Step

-- Lees meer --