FUJI KINDERGARTEN
Op 3 december 2019 was ik samen met collega Margriet Eugelink van EAOA bij een presentatie van de Japanse architecte Yui Tezuka van Tezuka Architects uit Japan. De presentatie ging over haar ontwerpen voor scholen. Zoals de Fuji Kindergarten.
Yui Tezuku vertelde levendig over haar opdrachtgevers met hun verschillende vragen en behoeften. Haar vertaling van deze vragen en behoeften naar een ontwerp is subliem, eenvoudig en precies.
Het is bijzonder hoe Yui Tezuka het welbevinden van kinderen vooropstelt. En hoe zij daarna inhoud en vorm met elkaar verbindt. Haar primaire insteek is steeds de vraag: wat wil een kind?
En dat is:
- samen rondjes rennen;
- in bomen klimmen, op iets zitten;
- met water spelen en bouwen;
- ergens vanaf springen en glijden;
- onder iets kruipen, zich verstoppen.
Dat wat kinderen willen vertaalt Yui Tezuka één op één in haar ontwerpen.
Fuji Kindergarten
Een sprekend voorbeeld van deze aanpak is de Fuji Kindergarten in Tokyo. De Fuji Kindergarten is een rond gebouw met een open binnenplaats. Het gebouw heeft een doorsnede van 183 meter. Het is een klein dorpje voor meer dan 500 kinderen die hier dagelijks zijn.
het dak
Het bijzondere is dat het dak van het gebouw tegelijkertijd ook het speelterrein is. De 3 bestaande Zelkova bomen van meer dan 25 meter hoog zijn opgenomen in het ontwerp. Als een natuurlijk element vormen zij een belangrijk onderdeel van het gebouw. Maar ze zijn ook functioneel: ze worden ook gebruikt als klimbomen. Het vangnet onder de boom is veilig en ook een fijne lig- en speelplek.
Het hemelwater stroomt langs het dak en komt in de waterbassins terecht. Naast de trap naar het dak is een glijbaan gemaakt en onder het gebouw is een lage ruimte die toegankelijk is voor kinderen.
binnen
Binnen en buine gaan naadloos in elkaar over. Binnen staan overal open houten kisten of blokken. Deze worden multifunctioneel gebruikt. Je kunt er iets in opbergen, maar je kunt er ook in kruipen, op zitten of aan werken.
2007
Fuji Kindergarten is in 2007 geopend. En nog steeds voldoet het aan de behoeften van de kinderen. Net zoals het meer dan 10 jaar geleden ook al deed. Een bewijs dat een goed gebouw tijdloos is.
Het is een prachtig gebouw. En ik leer hiervan dat je ruimtes moet maken waar kinderen vooral gewoon samen kunnen spelen.
prijswinnend ontwerp
Tezuka Architects heeft voor de Fuji Kindergarten al vele nationale en internationale oorkondes, erkenningen en architectuurprijzen ontvangen. The Guardian heeft Fuji Kindergarten in 2019 nog uitgeroepen tot een van de 25 beste gebouwen van de 21ste eeuw.
De foto’ s zijn gemaakt door Tezuka Architects
Kijk hieronder ook naar deze filmpjes.
De eerste film geeft een goed beeld van de Fuji Kindergarten en hoe het gebouw door de kinderen wordt gebruikt.
De tweede film is een TED Talk van Takaharu Tezuka over Fuji Kindergarten
Mijn naam is Dorothé Derks en ik ben mede-eigenaar van KEK dnl interieur - architectuur- ontwerp BNO.
Ik werk als interieurarchitect en houd van schoonheid.
Mooie dingen maken mij blij. Ze boeien en verwonderen mij iedere dag opnieuw.