GOODSTEN

De Argentijnse architectuurstudio HitzigMilitelloArquitectos is verantwoordelijk voor de verbouwing en uitbreiding van de Goodsten-ijssalon. Het is een wel heel opvallend project in een van de voorsteden van Buenos Aires.

De Goodsten-ijssalon ligt in Martínez, een badplaats ongeveer 22 km ten noorden van Buenos Aires, Argentinie. HitzigMilitelloArquitectos heeft de bestaande ijssalon uitgebreid met een aanbouw die opvalt door de geometrische en hoekige uitstraling en het gebruik van bijzondere materialen.

uitbreiding

Het begon allemaal met het verzoek van de klant, die zijn ijssalon wilde uitbreiden. De uitbreiding moest in ieder geval twee verdiepingen tellen. En het ontwerp moest zo zijn dat de bestaande structuur en constructie kon worden behouden. Tegelijkertijd is voldaan aan de wens om meer werk- en winkelruimte. Ook voldoet het hele pand nu aan de wettelijke eisen m.b.t. verlichting en ventilatie.

ijsklomp

De vorm van een ijsklomp was de inspiratie voor de uitbreiding. Uitvergroot lijkt het wel alsof een enorme rots of een diamant tegen het bestaande pand geplakt is. Als je in de nieuwe aanbouw met zijn hoekige vormen en facetten staat zie je nog steeds het bestaande pand met zijn geschilderde stenen en zijn hellend dak en de dakkapellen.

De uitbreiding is gebouwd op een stevige betonnen basis die het gewicht van het hoekige dak ondersteunt. Deze basis geeft ook plek aan een buitenruimte waar klanten kunnen genieten van hun ijsjes.

graniet

Een deel van de wanden van de nieuwe aanbouw is gemaakt met metalen panelen. De counter en de vloer zijn gemaakt van lichtgekleurd graniet. Dat geeft het een ‘koude’ uitstraling. Ook echt koud, want de verse ijsjes worden op de koude granieten bladen gemaakt (zie ook het filmpje).

De wand achter de counter bestaat daarentegen uit lange, dunne houten stroken. De wanden en plafonds op de verdieping bestaan uit vergrijsde planken.

HitzigMilitelloArquitectos heeft bijzonder gebouw gemaakt met een grote visuele impact, zowel binnen als buiten. Dat is zelfs terug te zien in de vorm van sommige ijsjes (zie film).

 

Foto’s zijn gemaakt door Federico Kulekdjian

 

Kijk voor een vergelijkbaar project eens naar Milk Train of  La Linda.

-- Lees meer --