THE GREENHOUSE SERIES

De Duitse fotograaf Tom Hegen  is gespecialiseerd in luchtfotografie. Een tijdje terug vloog hij voor zijn project The Greenhouse Series boven het westen van Nederland. Daar fotografeerde hij het kassengebied. Het levert bijzondere beelden op van verlichte kassen badend in gele en roze tinten.

Tom Hegen wil door zijn luchtfotografie wijzen op de invloed van de mens op de aarde. Met The Greenhouse Series wil hij mensen bewust maken van de wereldwijde zorgen over de beschikbaarheid aan landbouwgrond en water. Volgens schattigen van de Verenigde Naties zal de wereldbevolking groeien van 7,5 miljard mensen nu naar 10 miljard in 2050.
En dit heeft natuurlijk een impact op de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen. Het voeden van de wereldbevolking zal de komende jaren een nog grotere uitdaging worden.

efficiëntie

In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met manieren om groenten en fruit efficiënter te produceren. Het doel is om het hele jaar door kasgewassen te kweken. Dat kan door het kweken in kassen. Daar wordt de binnentemperatuur boven de 20 graden gehouden en de luchtvochtigheid rond de 80% . Ook het gebruik van LED-lampen – zoals hier door Tom Hegen zijn gefotografeerd – dragen ook bij aan verbeteren van de opbrengst.

het hele jaar door aardbeien

Nederland is, na Amerika, de grootse exporteur van levensmiddelen. En dat terwijl Amerika 270 maal groter is dan Nederland. Dat laat zien hoe efficiënt het voedsel hier wordt geproduceerd. Maar dat heeft natuurlijk ook wel consequenties. Zoals lichtvervuiling.
En je kunt je afvragen of het wenselijk is dat het hele jaar door bijvoorbeeld aardbeien worden geteeld die dan per boot of vliegtuig naar de andere kant van de wereld worden vervoerd zodat wij overal en altijd aardbeiden kunnen eten.

In veel van de fotoseries die Tom Hegen maakte wil hij wijzen op de invloed van de mens op de biologische, geologische en atmosferische processen van de aarde.

“Ik ben ook gefascineerd door de abstractie die gepaard gaat met de verandering van perspectief; iets vertrouwds zien vanuit een nieuw uitkijkpunt dat je niet gewend bent. Ik gebruik abstractie en esthetiek als een taal om mensen te inspireren en ook om de kijker een connectie met het onderwerp te bieden, omdat ze moeten decoderen waar ze naar kijken.”

aldus Tom Hegen.

In 2018 publiceerde Hegen zijn eerste luchtfotoboek, HABITAT

 

 

 

-- Lees meer --