GYM LOFT HOUSE

De Gym Loft House is gemaakt in de gymzaal van een schoolgebouw uit het begin van de 20ste eeuw in Rotterdam-Noord. De woning, voor een gezin van vier, bestaat uit de oude gymzaal zelf, een aangrenzende hal en opslagruimte. Het ontwerp is van Eklund Terbeek.

Uitgangspunt voor het ontwerp waren de beperkingen van de ruimte wat betreft de toetreding van daglicht, het waarborgen van de privacy en de hoogte van de ruimte. Omdat een grote bestaande muurschildering op de gevel tegenover de ingang bewaard moest blijven, waren de mogelijkheden om ramen toe te voegen beperkt. Door twee gevels aan de straatkant was ook de privacy een probleem.

Eklund Terbeek plaatste nieuwe tussenvloeren in de ruimte die een plafondhoogte heeft van 5 meter. Zo ontstonden meer intieme ruimtes. De ruimte werd uiteindelijk zo ingedeeld dat hoofdwoongedeelte bij de grote voorgevelvensters is gesitueerd. Op de plekken van de slaapkamers zijn waar mogelijk nieuwe ramen toegevoegd.

gesloten blok

In de ruimte is een grote gesloten blok geplaatst met daarin o.a. de slaapkamers.
De kinderen hebben de slaapkamers beneden. Daar is ook een gedeelde doorgangsruimte en een badkamer. Daarboven bevindt zich de rustige en afgelegen ouderslaapkamer met eigen badkamer. Grenzend aan de ouderslaapkamer biedt een entresolbalkon met een kleine lounge zicht op de woonruimte.

podium en trap

Vanaf een podium In de woonkamer heb je uitzicht naar buiten. Dit podium is tevens een groot werkblad en opbergruimte. Vanaf hier is het entresolbalkon te bereiken via een grote zwevende trap.
Via een tweede verborgen trap achter de keuken kun je snel naar boven.

grote gebaren

De buitengewone afmetingen van de ruimte vragen om enkele grote gebaren. De originele dragende plafondbalken, het balkon, het podium en het keukeneiland zorgen daarvoor.
Het appartement wordt gekenmerkt door een licht en zacht kleurenschema met grafische accenten. Muren, plafond en balken zijn wit en het plafond is deels bekleed met geluidsisolerende platen.
Andere Interieurelementen, zoals de extra grote zwevende trap en wandpanelen, zijn gemaakt van eikenhout. Zij zorgen voor warmte en een gevoel van samenhang tussen de verschillende objecten.
Het lange kookeiland met het witte aanrecht van carrara-marmer voegt subtiele tinten wit en lichtgrijs toe. Boven in de slaapkamer gaat de eiken vloer over in het travertijn marmer van de badkamer.

Kijk voor andere bijzondere appartementen ook eens naar StoREDhome, Loft Diego, JHouse, Sterling Place en Type Street Apartment.

Foto’s: René de Wit

-- Lees meer --