SUSTAINABLE HOUSE OF GOD

Nederland kent een groot tekort aan woningen. Dat leidt soms tot creatieve oplossingen voor gebouwen die leeg staan, zoals kantoren en kerken. Zo blijkt dat een op de vijf kerkgebouwen in Nederland niet meer als kerk in gebruik is. Een voorbeeld is de Groenland kerk in Edam. Deze is door Hoope+Plevier omgebouwd tot royale loftwoning. Ze noemen dit project het Sustainable House of God.

De Groenland kerk werd in 1891 in slechts drie maanden gebouwd. Het gebouw is uitgevoerd in een eclectische bouwstijl met invloeden van de neogotiek en de neorenaissance. Op 11 oktober 2015 was de laatste mis in de kerk. Na 124 jaar dienst gedaan te hebben als kerk en bijeenkomstruimte werd in 2015 besloten het gehele complex te verkopen.

doos

Om de kerk geschikt te maken als woning hebben Hoope+Plevier een ‘doos’ in de kerk geplaatst. In deze doos bevinden zich alle ondersteunende en de meer besloten functies van de woning. Door het plaatsen van deze doos blijft de ruimtelijkheid van de kerk toch bewaard.
De doos is tegen het naastgelegen gebouw geplaatst. Daardoor kan er voor de slaapkamers gebruik gemaakt worden van natuurlijke ventilatie en daglicht. De doos is zo ontworpen dat ook de verkeersruimten van de woning een functie hebben als bijvoorbeeld werkplek en opbergruimte.

routing

Hoope+Plevier hebben de routing door het huis en de trappen zo gemaakt dat je steeds een ander beeld op de kerk en de tuin eromheen krijgt. Deze route door de kerk eindigt op de tweede verdieping in de badkamer. Hier staat het bad vlak voor het roosvenster van de gevel van het gebouw.

gevels

De oorspronkelijke gevels zijn op een aantal plekken aan de zij- en achterkant opengebroken. Daar zijn grote glazen puien geplaatst. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding met de tuin. Deze nieuwe glazen puien zijn een eigentijds element en passen met hun hun abstracte vorm goed bij het ritme van de bestaande kerkramen.

Energie en circulariteit

Het gebouw kan in zijn eigen energie voorzien. Voor verwarming en koeling wordt een geothermische bron gebruikt. Op het dak van de nieuwe garage zijn zonnepanelen gepland. Materialen zijn  zoveel als mogelijk hergebruikt. Zo zijn de houten lamellen van het kerkplafond hergebruikt voor de nieuwe plafonds.

Resultaat

Het resultaat is een buitengewoon huis. Een mix van lokale geschiedenis en eigentijdse architectuur.

 

Foto’s: Herman van Heusden

-- Lees meer --