HOVERS’ TRACTORS
De ontwerpen van Floris Hovers zijn te koop in museumwinkels overal ter wereld. Van het MoMA in New York tot het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn werk kenmerkt zich door de verrassende eenvoud en het helder kleurgebruik. Hij brengt voorwerpen terug naar de essentie. Bekendheid verwierf Floris Hovers vooral door zijn ArcheToys. Deze serie miniatuurvoertuigen is opgenomen in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam en wordt sinds 2013 in licentie geproduceerd door het Italiaanse designlabel Magis.
Gallery Untitled uit Rotterdam heeft de primeur met de allereerste solo-expostitie van Floris Hovers. Daar is zowel autonoom als toegepast werk te zien. In twee zalen staan meubels, vazen, miniatuursteden, beesten en auto’s opgesteld. Maar ook een paar honderd trekkers.
trekkers
Floris Hovers heeft in de periode van november 2017 tot en met november 2018 in totaal 365 trekkers gemaakt. Iedere dag één. Iedere dag in maximaal één uur tijd. Alle trekkers zijn 10 tot 15 centimeter lang en in alle mogelijke kleuren en vormen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen: hout, elastiekjes, spijkers, kraaltjes, nietjes, knijpers, kurken. Allemaal (rest)materiaal uit zijn atelier in Raamsdonkveer.
Het resultaat staat tot eind juli allemaal bij elkaar bij Gallery Untitled in Rotterdam. De aanblik van al deze trekkers tovert spontaan een glimlach op je mond.
Boekje
Foto’s van alle trekkers zijn verzameld in het boekje Hovers’ Tractors. Hieronder uit de inleiding van dit boekje:
Waarom ik een jaar lang elke dag een trekker maakte
Tractoren fascineren mij al van jongs af aan. Ik ben ermee opgegroeid. Op de betonfabriek van mijn vader hadden wij een trekker om de karren met betonplaten over het erf te vervoeren. Mijn broers en ik mochten ermee rijden, zolang we maar op het erf bleven.Thuis speelde ik verder nooit met trekkers. Ik bouwde dingen met Lego. En dat is nog steeds waar het mij om gaat: om het bouwen, en om het beeld van die trekkers.
De mooiste rekkers vind ik die van vroeger. Tractoren van nu zijn natuurlijk veel sterker, maar dat willen ze ook iets te graag laten zien. Gelijkt ontworpen, alles net iets groter dan noodzakelijk. Trekkers uit bijvoorbeeld de jaren zeventig waren ook enorm sterk, maar zagen er helemaal nier zo robuust en spannend uit. Ze waren functionele, niet per se mooi, maar daarom vind ik ze interessant.Als je vroeger een Fiat kocht, wist je: da’s honderd procent een Fiat, in Italië gemaakt. Aan het geluid van de motor kon je al horen wat voor een het was. Die eigenheid is weg. Tegenwoordig worden alle merken door een paar grote fabrikanten gemaakt; in wezen zijn ze allemaal hetzelfde.
Met dit project heb ik een manier gevonden om elke dag opnieuw een trekkertje met een eigen smoel te maken. Ik heb het ervaren als spelen, als vrijheid. Maar als ik erop terugkijk, was het ook een training in oplossingen bedenken en in heel goed kijken. Geen design. Wel een oefening in ontwerpen. Als je 365 verschillende trekkertjes moet maken, worden de details opeens heel belangrijk!
Hovers’ Tractors is een uitgave van uitgeverij Boekschap. Het boekje is een gelimiteerde en genummerde oplage van 750 stuks uitgebracht. Ieder exemplaar heeft een unieke omslag.
foto’s: Floris Hovers, Gallery Untitled, Jan Lücker
Ook te zien in Gallery Untitled is een miniatuurstad gemaakt van restmateriaal.
Tenslotte nog een aantal andere bekende ontwerpen van Floris Hovers.