HUIS OP MENORCA

Twee eenvoudige witte gebouwen met grote vierkante ramen vormen samen een woonhuis op Menorca.  Deze vierkante ramen geven een prachtig uitzicht op het omringende landschap. De ramen werken zo “als kunstwerken aan de muur”.  Het huis is ontworpen door de architecte en grafisch vormgever Marina Senabre, die ook op Menorca woont.

De vorm van het huis weerspiegelt aan de ene kant de oorspronkelijke architectuur van het eiland Menorca. Aan de andere kant weerspiegelt het een minimale eigentijdse design. Beide gebouwen zijn wit gepleisterd. Het ene volume is lang rechthoekig met een plat grinddak. Het kleinere volume heeft een puntdak met hergebruikte terracottategels.

eenvoudig

De gebouwen en de inrichting zijn bewust eenvoudig en sober gehouden.

“Er is geen plaats voor ornament, het huis waardeert het concept, de verhouding en de eenvoud”,

aldus architect Marina Senabre.

De deuren zijn gemaakt van houten planken die passen bij de kozijnen rond de grote ramen.  De leefruimtes, inclusief de keuken, eetkamer en woonkamer zijn ondergebracht in het grotere volume. Binnen zijn de muren, net als buiten, wit gepleisterd.  De vloeren zijn van bleek hout gecombineerd met houten accenten en eenvoudige meubels, waaronder een rustieke houten salontafel en een witte bank.

sober en toch warm

De keukenwanden zijn bedekt met witte kasten gecombineerd met roestvrijstalen apparaten. In het midden vallen een groot wit eiland en hanglampen op. Ook het interieur is sober en minimalistisch. En tegelijkertijd ook warm, dankzij de gebruikte materialen op de wanden en vloeren.

gastenverblijf

Het kleinere gebouw dient als gastenverblijf. Ook is er een ruimte om te sporten en een klein binnenzwembad. Dit ondiepe zwembad heeft een miniatuurfontein versierd met rotsen en staat voor een groot raam dat uitkijkt op het landschap.
Buiten ligt ook nog een groter zwembad. Beton- en grindpaden verbinden de twee gebouwen en vormen tevens een smalle patioruimte.

ode aan het landschap

Dit eenvoudige en sobere woonhuis is een ode aan het landschap en maakt, als je door de ramen naar buiten kijkt, ook dankbaar gebruikt van dit landschap.

 

De foto’ s zijn gemaakt door Julio Feroz

-- Lees meer --