HUIS Y, woonhuis in Lisalmi, Finland

Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen heeft in de stad Lisalmi in Finland een huis ontworpen in de vorm van een Y. Het project draagt dan ook, hoe toepasselijk, de naam Huis Y.
Teemu Pirinen heeft met dit project de German Design Award 2018 gewonnen.

Achtergrond

De opdrachtgever van Teemu had een huis van zijn vader geërfd. Dit oude huis voldeed niet meer aan moderne wensen en eisen. Het huis was bovendien te groot en duur om te onderhouden. Eromheen lag ook nog een grote pompeuze tuin met uitgestrekte gladgeschoren gazons.

De opdrachtgever wilde het perceel in een natuurlijk dennenbos herstellen met daarop een klein(er) huis dat zou opgaan in het omringende landschap. Het oorspronkelijk huis is vervolgens afgebroken en Teemu Pirinen heeft een nieuw huis ontworpen.

Concept

Het concept van het huis zijn drie schuren die in een Y-vorm zijn samengevoegd. Iedere vleugel heeft een eigen functie en een eigen schaal (breedte x hoogte). Door de verschillende verhoudingen in de drie vleugels voelen deze ook steeds aangenaam. De dagelijkse functies van het huis volgen de cyclus van de zon: ontbijt, lunch, diner, ‘s avonds gezelligheid in de lounge, sauna en bed.

Het huis ligt op een geweldige plek. De vorm van het huis en de doorkijkjes geven een ononderbroken uitzicht op het meer van 245 graden.
Het huis en de patio liggen iets hoger om nog meer van de omgeving te kunnen genieten. Het landschap lijkt daardoor nog indrukwekkender en imposanter dan het in werkelijkheid is.
De woonkamer lijkt boven het water te zweven (wat in werkelijkheid niet zo is). Iedere kamer heeft een deur naar buiten. Dus in de zomer zijn het interieur en exterieur echt één.

Het huis heeft eigenlijk twee gezichten. Vanaf de zijkant van de hoofdingang lijkt het gesloten, oud en traditioneel. Aan de andere kant, richting het meer, opent het huis met veel glas en grote patio’s. Het hout dat aan de buitenkant wordt gebruikt, is onbehandeld, zodat het na verloop van tijd grijs wordt.

Interieur

Binnen is veel hout toegepast. In dit geval subtiel wit gemaakte spar.

De drie onderling verbonden vleugels en het veelvuldig gebruik van glas creëren een ruimtelijk gevoel in het huis.
De badkamers en slaapkamers staan als witte dozen van multiplex in de open binnenruimte. Dit versterkt de illusie van een oude schuur die is omgebouwd tot een eigentijds huis.

Tenslotte fungeert een grote zwarte open haard als het middelpunt van het interieur.

 


Huis Y heeft wat betreft de vorm wel iets weg van de Obereggen Mountain Hut en lijkt wat betreft de ligging t.o.v. het water op het Sunflower House.

Fotografie is van Marc Goodwin

-- Lees meer --