INSTITUTE FOR ADVANCED STUDY

In twee grachtenpanden in het centrum van Amsterdam is het Institute for Advanced Study (IAS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ondergebracht.

HOH Architecten heeft deze twee grachtenpanden uit de 17de eeuw met elkaar verbonden en opnieuw ingedeeld.

De twee gebouwen zijn ontworpen door architect Philips Vingboons in 1642 als tweelinghuizen. De tweeling was al bij de geboorte gescheiden. Verschillende gebruiken en verschillende eigenaren hebben hun sporen achtergelaten in de gebouwen. De gevel van het ene pand werd in 1882 zelfs volledig vervangen.

Na drie en een halve eeuw en een grondige verbouwing zijn de twee panden herenigd. De rijke geschiedenis van de gebouwen vormde een inspiratie. Het spiegelen van de gebouwen, het continu bouwen en herbouwen, laag op laag, van generatie op generatie, bevindt zich in het DNA van de gebouwen. 

HOH heeft soms gereconstrueerd en soms radicaal ingegrepen waar het nieuwe gebruik het verlangde. 

Een andere bron van inspiratie was de nieuwe gebruiker, de IAS. Nadenken, herdefiniëren en ontdekken, kenmerken die het Instituut van haar wetenschappers verwacht, worden ook geïntroduceerd als ruimtelijke principes in het ontwerp. Een architecturaal spel tussen fysiek en visueel, oud en nieuw, realiteit en perceptie moet ervoor zorgen dat zowel gebruikers als bezoekers hun manier van interactie, werken en samenwerken moeten herdefiniëren.

-- Lees meer --

Fotografie: Jordi Huisman