JHOUSE

Het JHouse van ZOOCO Estudio is als een huis in een ander huis. Het is een woning gebouwd in een hoge open ruimte in het centrum van Madrid, gebouwd in de late 20ste eeuw. De ruimte zelf bestaat uit dragende wanden met een structuur van houten pilaren. Vloeren en plafond zijn gemaakt met een Catalaanse gewelfsysteem, de zgn. Volta Catalana  (zie ook Camper Barcelona).

geen scheidingswanden

Het idee achter het JHouse was om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de aanwezige hoogte van de ruimte. Het JHouse kent geen scheidingswanden die de ruimte bepalen. De ruimtes zijn ontstaan door het plaatsen van elementen. Vooral door het plaatsen van een metalen draagconstructie. Door deze metalen constructie zijn 10 horizontale structuren in verschillende hoogten ontstaan. Iedere structuur heeft zijn eigen functie die voldoet aan de wensen van de bewoners.

metalen constructie

De constructie is opgebouwd uit witte metalen buizen van 8 x 8 cm. Deze constructie steunt soms op de vloer en ergens anders hangt deze aan het plafond. De tussenruimten worden opgevuld door hout of glazen panelen, afhankelijk van de functie.

De privacy in de verschillende delen van het huis wordt bepaald door de transparantie van de (glas)panelen die in de metalen structuur zijn gebruikt. De meeste panelen zijn transparant, maar sommige zijn doorschijnend of ondoorzichtig, afhankelijk van de noodzaak of wens om privacy.

De bewoners wilden graag een slaapkamer met een eigen badkamer en een tweede en grotere badkamer. Er moest ook een flexibele en halfopen gebied komen dat in de toekomst tot een extra slaapkamer zou kunnen worden verbouwd.
Op de metalen structuur bevindt zich een andere slaapkamer en een studio / galerij met een boekenplank aan de muur.
De hoofdslaapkamer is als een open ruimte. Deze is verbonden met de grootste badkamer. Beide kunnen worden afgesloten van de rest van de woning door een witte schuifdeur van vloer tot plafond.
De keuken is verbonden met de eetkamer en de woonkamer. Naast de keuken is er een kantoorruimte en een badkamer voor gasten.

kleuren en materialen

Het kleur- en materiaalgebruik is eenvoudig: de stenen dragende muren en de plafonds zijn wit geschilderd. De vloeren zijn van grenen, afgewisseld met een betonnen gietvloer in de keuken en badkamer. De metalen constructie is wit. Er is op een aantal plaatsen glas gebuikt met verschillende mate van transparantie. De wastafels en het bad zijn van beton.

klimobject

Het huis geeft het gevoel van een klimobject in een speeltuin. Het is een verrassende en flexibele invulling van een grote hoge ruimte.

 

De foto’s en video zijn gemaakt door ImagenSubliminal

-- Lees meer --