JOOST SWARTE OVERAL

In de Kunsthal Rotterdam is tot en met 19 januari 2020 de expositie ‘Joost Swarte overal’ te zien. Joost Swarte viert dit jaar het feit dat hij al vijtfig jaar actief is als illustrator en ontwerper. De expositie ‘Joost Swarte overal’ toont een dwarsdoorsnede uit het werk van Joost Swarte. Je ziet zijn eerste strips, originele tekeningen, schetsen, ontwerpen en objecten en zijn recent werk.

Begin jaren 70 start Swarte zijn carrière als underground striptekenaar voor de bladen Modern Papier en Tante Leny presenteert!  In 1974 publiceert hij in het Franse stripblad Charlie Mensuel. Dit betekent een doorbraak. Met zijn strips voor kinderen in de bladen Okki en Jippo krijgt hij meer bekendheid onder een breed publiek.

Vanaf 1980 publiceert hij zijn strips in het grensverleggende Amerikaanse Raw Magazine. Hij werkt ook in opdracht van Belgische, Franse, Spaanse en Amerikaanse bladen waaronder het invloedrijke The New Yorker.

veelzijdig

Joost Swarte beperkt zich niet enkel tot het maken van stripverhalen. Hij illustreert ook romans van Nescio en ontwerpt onder meer postzegels, affiches en platenhoezen. Ook ontwerpt hij gebouwen zoals de Toneelschuur in Haarlem dat in 2003 met hulp van architectenbureau Mecanoo ook echt gebouwd is. Voor het Paleis van Justitie in Arnhem ontwerpt hij glas-in-loodramen. Daarop zien we allerlei zaken die in een rechtbank aan de orde komen in mooie, kleurige beelden tentoongespreid. Zo elegant, vrolijk haast soms, dat de scherpe kantjes eraf lijken.

overal

Het werk van Joost Swarte is overal. Iedereen kent het waarschijnlijk zonder het bewust te hebben gezien, want het werk van Joost Swarte heeft iets vanzelfsprekends, het is helder, leesbaar, licht ironisch en is door de heldere lijnen altijd herkenbaar.

50 jaar werk

De tentoonstelling presenteert een selectie uit al het werk dat Joost Swarte afgelopen vijftig jaar heeft gemaakt. Zijn werk wordt in alle stadia van het maakproces getoond, van eerste schetsen tot en met voltooide boeken, omslagen en zeefdrukken.

Door Swartes gebruik van enkele steunkleuren en veel humor zijn de tekeningen helder en uitnodigend.

Joost Swarte

Joost Swarte (1947, Heemstede) studeerde Industrieel Ontwerpen in Eindhoven en maakte in zijn studietijd, eind jaren 1960, illustraties voor lokale Eindhovense bladen.
Hij laat voor het eerst van zich horen in de alternatieve stripbeweging van de jaren 70. Halverwege de jaren 80 verandert Swartes werkgebied van striptekenen naar het maken van illustraties, onder andere voor Humo, Vrij Nederland en The New Yorker. Daarnaast ontwerpt hij affiches, logo’s, postzegels, meubels en gebouwen (Toneelschuur, Haarlem, 2003). Verder is Swarte mede-initiatiefnemer van tijdschriften als Modern Papier en Scratches, evenals van het grootste Europese tweejaarlijkse stripfestival ‘Stripdagen Haarlem’ en het Hergé Museum in het Belgische Louvain-la-Neuve.

In 1998 wint Joost Swarte voor zijn bijdrage aan de strip in het algemeen en zijn gehele oeuvre de Stripschapprijs.

In 2004 wordt hij door koningin Beatrix benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. en in 2012 wint Swarte voor zijn gehele oeuvre de Marten Toonderprijs.

 

Alle illustraties: © Joost Swarte

-- Lees meer --