KAGKATAKIS SECRET

De installatie Kagkatikas Secret is gemaakt als onderdeel van het project Paxos Contemporary Art. De installatie is van Quintessenz dat bestaat uit Thomas Granseuer en Tomislav Topic.

Voor dit project zijn 120 lappen van glasvliesvezel geverfd in 120 verschillende kleurnuances. Deze lappen zijn opgehangen aan staalkabels tussen de muren van een 400 jaar oude ruïne. De gekleurde lappen vormen daardoor een bijzonder contrast met de oude omgeving. De achter elkaar hangende lappen creëren een moiré effect. Het oog kan geen onderscheid meer maken tussen voor- en achtergrond.

De verschillende hoogtes van de lappen leiden de bezoeker naar de achterkant van de oude ruïne en naar het uitzicht door de oude ramen richting de zee.

wind en zon

De wind en het zonlicht zorgen voor een telkens wisselend beeld. De kleuren van de doeken contrasteren met de muren van de ruïne.  De installatie is een interactie tussen vandaag en gisteren, tussen oud en nieuw. Het grote contrast zorgt ervoor dat de installatie er bijna onwerkelijk uitziet. Zodra de wind in de lagen blijft hangen en het zonlicht de kleuren nog meer benadrukt, lijkt het alsof er maar één plaats is voor deze installatie.

prijs

Kagkatikas Secret heeft een van de prijzen gewonnen van de materialPREIS 2019. De jury benadrukte de sfeer en interactie die bij deze installatie voorop staan. Bijzonder ook door de weinige middelen waarmee dit effect wordt bewerkstelligd: 120 gekleurde doeken, staalkabels, de zon en de wind.

Quintessenz

Thomas Granseuer en Tomislav Topic zijn beiden begonnen als graffitikunstenaars. De twee hebben samen de hogeschool voor toegepaste wetenschappen en kunsten in Hildesheim bezocht en werken sindsdien samen. Tegenwoordig zijn de creaties van Quintessenz overal in Europa te zien.

Vergelijk dit werk ook eens met de installatie Color of Time van Emmanuelle Moureaux

Alle foto’s zijn van Quintessenz

-- Lees meer --