KANGAROO VALLEY OUTHOUSE

De Kangaroo Valley Outhouse is eigenlijk niet meer dan een badkamer in de Australische bush. Het hoort bij een kleine hut waar je kunt overnachten. De Kangaroo Valley Outhouse  is ontworpen door Madeleine Blanchfield Architects.

De Kangaroo Valley Outhouse is een gespiegelde kubus die een beetje boven de grond tussen de vegetatie in staat. Overdag is het gebouw amper te zien. Het weerspiegelt het weelderige landschap en alleen de subtiele lijnen van de randen van de kubus zijn zichtbaar.

Het idee achter het ontwerp van de Kangaroo Valley Outhouse was om de badkamer te scheiden van de hut zelf. Om zo het gevoel van het kamperen na te bootsen: het idee dat je met je toilettasje en handdoek naar het toiletgebouw loopt. De wandeling over een pad naar de badkamer verhoogt de ervaring in de bush te zijn, vooral ’s nachts.
De badkamer bevindt zich laag op een heuvel op ongeveer 30 meter van de hut en is bereikbaar via een pad door het dichte landschap.

glas

In de badkamer zijn alle muren van glas. Je hebt daardoor een onbelemmerd uitzicht op het omliggende landschap.

De muren zijn van eenrichtingsspiegel, die van binnenuit zichtbaar is, maar aan de buitenkant reflecterend is. In het middan van de kubus staat een bad en een douche.  Wanneer het lichtniveau binnen in de kubus (’s nachts) hoog is, wordt de spiegel ook van buitenaf zichtbaar.

duurzaam

Bij de bouw zijn duurzame technologieën toegepast zoals natuurlijke ventilatie, verlichting op zonne-energie en recycling van water. De kubus heeft minimaal contact met de bodem en kan gemakkelijk worden verwijderd. De plek kan op elk moment in zijn natuurlijke staat worden hersteld.

‘buiten’

Het idee van Madeleine Blanchfield Architects was om een ​​badkamer te ontwerpen met zo min mogelijk impact op het omringende landschap. En het moest de gebruiker het gevoel te geven ‘buiten’ te zijn.
En dat is zeker gelukt. Ik ken weinig plekken waar een gebouw zo opgaat in de natuur en waar je, als je aan het badderen bent, zo’n contact hebt met diezelfde natuur.

 

De foto’ s zijn gemaakt door Robert Walsh.

-- Lees meer --