KARIN MILLER

Tijdens een reis door Zuid-Afrika zagen we bij  Manzart, een kunstgalerij in Franschhoek, werk hangen van Karin Miller. We waren meteen gefascineerd door de afbeeldingen, kleuren, techniek en humor. En enthousiast als we zijn hebben we meteen een werk van haar gekocht.

Karin Miller is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar en grafisch ontwerper. Zij combineert traditionele illustraties en fotografie met moderne digitale technologie. Door het samensmelten van verleden en heden, van persoonlijk en openbaar, heeft zij een eigen stijl ontwikkeld. Deze stijl is speels, eigenzinnig, vol humor en een beetje barok. Elk facet van de afbeelding is zorgvuldig gekozen en geplaatst. Zo ontstaan onverwachte combinaties en composities.

In haar werk verandert zij alledaagse dingen in iets boeiend. Met oog voor ieder detail creëert ze theatrale, flamboyante, spottende beelden en sferen. Bovendien suggereert haar werk vaak subtiel een unieke Zuid-Afrikaanse sfeer.

Haar serie ‘Afrikaanse Venus’ is vaak gecentreerd rond een enkele figuur – in politieke, culturele of maatschappelijke zin.  In deze serie legt ze, op haar eigen manier, de essentie van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis vast.

Een andere serie, ‘Afrikaanse Mandala’, gaat in op de boeddhistische ideologieën van energie. Deze energie wordt uitgedrukt als een cirkel. Energie zonder begin of einde. In dit thema verwijst ze naar de  Zuid-Afrikaanse geschiedenis: het koloniaal verleden, de apartheid en het tijdperk van en na Nelson Mandela.

Het werk van Karin Miller kenmerkt zich door humor, kleur en karakter.

-- Lees meer --