KIYAKABIN

Om alvast een beetje in vakantiestemming te komen deze keer een project op Lombok, Indonesië. Het heet Kiyakabin is ontworpen en gebouwd door Atelier Riri.
Geen hemelbestormende architectuur, maar wel heel sfeervol.

Sasak

Kiyakabin ligt aan een baai, aan de westkant van Lombok. Het is een klein vakantiecomplex dat bestaat uit vier willekeurig gerangschikte gebouwtjes. Alle vier bieden ze een prachtig uitzicht over de baai.

Atelier Riri heeft zich bij de bouw laten inspireren door de plaatselijke Sasak-cultuur. De rangschikking van de gebouwtjes op het terrein verwijst naar de traditionele Sasak-dorpen: schijnbaar willekeurig gerangschikt en toch samen met elkaar. De architecten willen in dit project het karakter van het lokale en traditionele manier van leven en wonen combineren met een modern bouwconcept en met een laag energieverbruik.

lokaal

Bij de bouw is samengewerkt met lokale ambachtslieden en er is enkel gebruik gemaakt van lokale materialen. Zo is gouden teakhout gebruikt als bouwmaterieel gebruikt voor de gevelbekleding. Dit hout is zwart gebrand om het nog sterker te maken en te beschermen tegen het vrij extreme tropische weer in de kust. Wit teakhout is binnen voor de wandafwerking gebruikt.

kleinschalig

Het complex bestaat uit 3 kamers en een hoofdgebouw. Iedere kamer heeft zijn eigen uitzicht. Eén kamer kijkt direct op het strand uit. Een andere kamer is op het zwembad gericht. De derde kamer heeft het meest weidse zicht omdat het gebouw van de grond wordt getild. Iedere kamer is ook anders van grootte, 16m², 12m² en 14m².
Het hoofdgebouw functioneert als een openbare ruimte met een restaurant, een keuken en een berging.
In het midden tussen de gebouwtjes ligt het zwembad. Het zwembad is zo gemaakt dat het aan elke kant hoekjes heeft die wat privacy bieden.

pak die rugzak maar vast in!

Kiyakabin is een ideale plek om een tijdje te onthaasten. Geen duur resort, geen all-inclusive deals, geen entertainment programma. Dus pak die rugzak maar vast in!

 

Foto’s: William Sutanto

-- Lees meer --