KNAPPHULLET

Knapphullet is een klein bijgebouw van een vakantiehuis in Sandefjord, een kustplaats 120 km ten zuiden van Oslo. Het huis ligt tussen grote rotsen en omgeven door lage stuiken en planten. De locatie is afgelegen en is alleen door een dicht bos te voet of over zee met een boot bereikbaar. Knapphullet is ontworpen door Lund Hagem Architects.

Veel Noren verblijven in de zomer in een vakantiehuis aan de kust. Daar genieten zij van het buitenleven en de natuur. Maar het kan aan de kust nogal eens flink waaien. Daarom is Knapphullet gebouwd in een kommetje tegen de rotsen. Om het probleem van de harde wind nog beter te omzeilen, is de zuidkant van het huis tegen de rotswand gebouwd met daarboven een plat betonnen dak. Dit dak helt naar het noorden af ​​richting de grond. Het bijzondere van dit dak is dat het tevens een brede, beloopbare trap is. Deze trap leidt naar het dakterras.

woonruimte

Onder deze trap bevindt zich de woonruimte. Deze bestaat uit drie verdiepingen en is ongeveer 30 vierkante meter groot. Het heeft een woonkamer met een open haard en een badkamer op de begane grond. Een trap leidt naar de opslagruimte in de kelder en naar de mezzanine. Hier is slechts plek voor een tweepersoonsbed.

binnen en buiten

Je hebt de indruk dat binnen en buiten één ruimte vormen. Dat komt doordat de oost- en westwand geheel uit glas bestaan. Ze geven zicht op twee kleine terrassen. Eén terras kijkt uit op het land. Het andere terras heeft uitzicht op de zee. Het terras op het oosten krijgt de ochtendzon, terwijl het terras op het westen de laatste stralen van de zonsondergang vangt.

Er is verder nog een enkel dakraam. Dit is naar de rotswand gericht. Hierdoor valt overdag het daglicht in de hal en de badkamer.

beton en hout

Het dak is uitgevoerd in 270 mm dik gewapend beton met daaronder isolatie. Het beton zelf is waterbestendig. Er is dus geen dus geen extra dakbedekking gebruikt. Door het gebruik van wit glad beton gaat het dak op in de omliggende rotsen.

De binnenmuren zijn van massief eiken planken met een natuurlijke gezaagde textuur. Het akoestische plafond is gemaakt van geweven eiken strips. De lange bank is gemaakt met de hetzelfde witte beton als het dak.

verbinding

De bank en de vloer strekken zich uit van binnen naar buiten en verbinden ze aan elkaar terwijl de buitenhaard een brandpunt creëert in de atrium.

 

Foto’s: Kim Müller van Lund Hagem en Ivar Kvaal

-- Lees meer --