SCHOOL ‘LA RUCHE’

De school ‘La Ruche’ ligt in Perthes-en-Gâtinais, een stadje gelegen ten zuiden van Parijs. Het ontwerp van deze school is van tracks architectes. Het bijzondere van dit project is dat het helemaal is uitgevoerd in hout.

Het stadje Perthes-en-Gâtinais ligt in het regionale natuurpark van de Franse Gâtinais. Bij de bouw had men dan ook hoge eisen t.a.v. de duurzaamheid. Daarom is gekozen voor het gebruik van hout, zowel voor de constructie (houtskeletbouw) als voor de gevelbekleding. Door het gebruik van hout zijn de duurzaamheidsdoelstellingen uiteindelijk 10% gunstiger dan vooraf werd geëist. Ook de lengterichting van het gebouw is zo gekozen dat geen bomen hoefden te worden gekapt.
Door de bouwmethode is ‘La Ruche’ in slechts 10 maanden gerealiseerd. Het was verder een afvalvrij bouwproces met zo weinig mogelijk overlast voor de omgeving.

vorm

De school sluit aan bij het bestaand voetgangersgebied en maakt daardoor ook actief deel uit van de gemeenschap. Ook schept de langgerekte vorm van het gebouw ruimte voor grote open speelplekken. De vorm van de school is ontleend aan de bouw en de geometrie van de huizen in het centrum van het stadje. De vorm is zoals een kind een huis zou tekenen met een dak in een hoek van 45 °. Het geheel oogt eenvoudig, iconisch en grafisch.

binnen

Alle binnenruimten hebben veel natuurlijk licht met in heldere en warme kleuren. Symbolen van insecten die in de buitengevels worden toegepast, zijn binnen gebruikt voor bewegwijzering.

schoolplein

Het schoolplein is deels bedekt met houtsnippers.  Dit is enerzijds gedaan voor het comfort van kinderen, anderzijds om de levensomstandigheden van bomen te verbeteren.
Aan de achterkant van de school is een educatieve tuin. Deze is samengesteld uit verhoogde tuinbakken voor de jongste kinderen. In een deel van de tuin wordt het regenwater opgevangen. Ook dit is gunstig voor de ontwikkeling van de biodiversiteit.

prijzen

Tracks architectes heeft met het project ‘La Ruche’ inmiddels verschillende prijzen gewonnen. Zo is dit project genomineerd voor de International Award for Wood Architecture 2019.

Foto’s: Guillaume Amat

-- Lees meer --