LINES (57° 59′ N, 7° 16’W)

De Finse kunstenaars Pekka Niittyvirta en Timo Aho hebben in Schotse Lochmaddy een lichtinstallatie gemaakt. De installatie heet Lines (57° 59 ́N, 7° 16 ́W).
De coördinaten verwijzen naar Lochmaddy. Dit is een plaatsje op Noord Uist, een eiland voor de westkust van Schotland.

Afgezien van een aantal klimaatsceptici heeft iedereen wel door dat het klimaat aan het veranderen is. Pekka Niittyvirta en Timo Aho hebben geprobeerd zichtbaar te maken wat het veranderende klimaat voor consequenties heeft.

Zij hebben drie lichtlijnen geplaatst die bij hoogwater worden geactiveerd. Deze lichtlijnen wikkelen zich rond twee gebouwen en langs de voet van een berglandschap.
Alles wat zich onder deze lichtlijnen bevindt zal ooit onder water komen te staan.

De lichtlijnen maken duidelijk dat laaggelegen gebieden bijzonder kwetsbaar zijn voor de catastrofale gevolgen van klimaatverandering. Ook het Taigh Chearsabhagh Museum & Arts Centre, de plek van de installatie, zal ooit onder water komen te staan tengevolge van het stijgende zeewaterpeil.

Pekka Niittyvirta en Timo Aho gebruiken twee eenvoudige elementen, lijnen en licht, om ons te wijzen op twee mogelijke scenario’s.
In het pessimistische scenario zal het zeewater stijgen tot aan de lichtlijnen.
In het optimistische scenario nemen wij klimaatverandering serieus en proberen de schade die we de aarde hebben toegebracht te keren.

De verbeelding van een mogelijke toekomst ziet er nu mooi uit. De realiteit zal straks wellicht een stuk minder fraai zijn.

 

-- Lees meer --