LOFT DIEGO

Het Braziliaanse architectuurbureau Arquitetura Nacional heeft een appartement van 59 vierkante meter verbouwd. De eyecatcher is een zwarte wenteltrap. Loft Diego (genoemd naar de voornaam van de opdrachtgever) bevindt zich in een woongebouw in de Braziliaanse stad Porto Alegre.

De opdrachtgever wilde graag een meer open ruimte. Om dit te bereiken, heeft Arquitetura Nacional de ruimtes op de entreevloer met elkaar verbonden. De aparte wasruimte is weggehaald en de wasmachine en droger zijn nu opgenomen in het keukenblok. Ook de bestaande trap is vervangen door een spiraalvormige trap in het midden van het appartement.

De architect vergrootte de entresol met 9 m². Hierdoor maakte hij ruimte voor een inloopkast en creëerde hij een een meer bruikbare en comfortabele slaapkamer. De badkamer op de enstresol is behouden en gerenoveerd.

zwevende wenteltrap

Aan de stalen structuur van de entresol hangt de zwevende wenteltrap. Deze trap staat dus niet op de vloer. De trap is vervaardigd door het vouwen en lassen van staal in de gewenste vorm. De trap is in een fabriek gemonteerd en ter plaatse afgewerkt met een kunststofbekleding en zwarte verf.

eenvoudig materiaalpalet

De samenhang tussen ‘boven en beneden’ wordt versterkt door het eenvoudige materiaalpalet. De vloeren en wanden zijn bekleed met eigen ontworpen cementtegels, donker verkoold hout en beton.

brise soleil

De ramen strekken zich uit over de volle hoogte van de ruimte van twee verdiepingen. Een brise soleil schermt de glazen gevel af. De brise soleil filtert het licht. Dit gebeurt door op afstand bediende vleugels. Hierdoor kan de gebruiker het licht en de sfeer in het appartement aanpassen.

Het meubilair is een mix van Braziliaanse designelementen. Centraal in de woonruimte staat een tweezijdige roze bank.  De verkoolde houten panelen verbergen de elektrische installaties.

ruimtelijke ervaring

Loft Diego laat zien dat je met vernuftige ingrepen en een uitgewogen materiaalgebruik ook op een beperkte ruimte een appartement kunt maken met een grote ruimtelijke ervaring. En natuurlijk is de trap prachtig.

Kijk voor nog een bijzondere wenteltrap eens naar het Experimentarium.

Andere voorbeelden van goed verbouwde appartementen zijn Sterling Place, Type Street Apartment en Duplex Thibaut.

 

De foto’s zijn gemaakt door Cristiano Bauce.

-- Lees meer --