LOTEK

Benno Premsela is een bekend Amsterdams vormgever en binnenhuisarchitect die leefde van 4 mei 1920 tot 23 maart 1997. Hij wordt geboren als jongste kind in een Amsterdams gezin. Het gezin Premsela was een uitzonderlijk modern Joods gezin.

Benno Premsela studeerde voor en na de tweede wereldoorlog interieurvormgeving aan de “Nieuwe Kunstschool”. Tijdens de oorlog is hij gedwongen om zijn opleiding te onderbreken om onder te duiken. In de naoorlogse Nederlandse kunstwereld speelt Benno Premsela een centrale figuur en hij was een groot voorvechter van de homo emancipatie.

In zijn minimalistische werk zijn schoonheid en functionaliteit heel nauw aan elkaar verwant. Een belangrijke inspiratiebron is  de schoonheid van Japan. Onder zijn leiding als chef van de etalage- en binnenhuisafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam komen spectaculaire etalages tot stand. In het warenhuis wordt voortdurend moderne kunst tentoongesteld; zo is het werk van de kunstenaarsgroep Cobra er eerder te zien dan in het Stedelijk Museum werken.

1982

De Lotek-lamp is in 1982 ontworpen en is een icoon geworden. Premsela vond papier het ideale materiaal voor het filteren van licht, of dat nu dag- of kunstlicht was. Voor de Lotek koos hij vlieseline, omdat het materiaal goedkoop en bovendien vlam vertragend is. De Lotek lamp bestaat uit een kubus van 30 cm die zó of op pootjes van verschillende hoogtes geplaatst kan worden. De lamp is eenvoudig te monteren door een kubus te bouwen van de metalen staafjes en het doek erom heen te wikkelen. Door de vormgeving is deze lamp geschikt voor vrijwel elk interieur.

Samen met binnenhuisarchitect Jan Vonk richtte hij het Bureau Premsela Vonk op. Zij werken als vormgevers voor vele bedrijven en particulieren. Eind jaren zestig ontwikkeld Premsela met een team van Van Besouw tapijtfabrieken een innoverende collectie katoenen gebreid tapijt. De katoenen serie 3805 is nog leverbaar in de kenmerkende kleurstelling.

De door Premsela bijeengebrachte collectie toegepaste kunst is te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Enkele portretten en persoonlijke objecten zijn in de collectie van het Amsterdam Museum opgenomen.

-- Lees meer --

Benno Premsela (foto: Anton Beeke)


dit vindt Dorothé van de Lotek


beoordeling-LOTEK

 

Kijk hier voor informatie over de methodiek.

waardering: ****

De Lotek is een sieraad door haar eenvoud. Een kubusvorm, met vlieseline omhult, van 30×30 cm, op vier pootjes.
In de kubus schijnt licht diffuus door het vlieseline doek heen. Een Japanse invloed is zichtbaar hier.
Het Japanse rijstpapier is vervangen door vlieselinedoek, omdat dit goedkoop, brandwerend en minder kwetsbaar is.

Wat maakt deze lamp bijzonder?

Wat deze lamp bijzonder maakt, is de eenvoud.
De Lotek monteer je zelf door een kubus te bouwen met de metalen draadjes.
Met de extra staafjes kun je zelf de hoogte bepalen die kan variëren van 50 tot 120 cm.
In detail is de Lotek zeer verfijnd en zo ontworpen dat die plano verpakt kan worden.

De Lotek past in vrijwel elk hoekje van een interieur en is betaalbaar. De prijs-kwaliteit is erg goed. Als je het vlieselinedoek regelmatig zuigt kan dit zeker 10 jaar meegaan.

Schoonheid door eenvoud.

waardering: ****

-- Lees meer --

dit vinden jullie van de Lotek

(geef jouw mening en waardering onder aan de pagina en je ziet hier het totaal van jullie waardering voor de Lotek lamp)