LOWER MILL

In een klein dorpje in Zuid Engeland staan 2 molens. Een daarvan heet Lower Mill. De oorsprong van deze molen ligt in de late 18de eeuw. Ondanks verschillende verbouwingen en uitbreidingen heeft het de essentie van een watermolen behouden, met industriële elementen en nog steeds een waterrad. De molen staat op de monumentenlijst. De molen is volledig gerestaureerd en opgeknapt door het Londense bureau McLaren.Excell. Het gebouw is sinds deze niet meer funtioneerde als werkende molen niet meer in gebruik. McLaren.Excell mocht dit complex verbouwen tot woonhuis.

vervallen

Het vervallen karakter van het gebouw was zo groot dat het water door de muren naar binnen was gelopen en beekjes over de binnenvloeren had gevormd. De eerste prioriteit was dus het stoppen van het binnendringen van dit water en het herstellen van de constructie die door het vele water aanzienlijk verzadigd en verzwakt was. Binnen was de verbouwing noodzakelijkerwijs eenvoudig, functioneel en eerlijk. Ruw plaatstaal werd gekozen als de belangrijkste nieuwe materiaal in de oorspronkelijke molen.

Het natuurlijke daglicht valt binnen door kleine achttiende-eeuwse glas-in-loodramen. Om dit beperkte daglicht zo optimaal mogelijk te benutten is gekozen voor lichte wand- en vloerafwerkingen. Dit vormt een sereen contrast met de stalen elementen.

Veel van de ruimte werd ingenomen door de molenmachines. Daarom is een bescheiden uitbreiding aan de zijkant van de molen toegevoegd om extra ruimte te creëren. Door deze uitbreiding biedt het gebouw nu ruimte aan een woonhuis met twee slaapkamers.

glazen wand

Een deel van de originele machines zijn bewaard gebleven en zijn nu zichtbaar zijn een glazen wand in een van de slaapkamers. Ook details zoals de houten dakspanten en stenen muren zijn zorgvuldig bewaard gebleven. Alle hedendaagse ingrepen contrasteren opzettelijk met de historische elementen van het gebouw om ervoor te zorgen dat er een duidelijk en eerlijk onderscheid wordt gemaakt tussen oud en nieuw. Nieuw zijn de zwarte plaatstalen elementen, zoals de monumentale stalen eettafel, trap en keukeneiland die de belangrijkste leefruimte bepalen. Deze elementen zijn duidelijk modern, maar verwijzen ook direct naar de materialiteit van het molenrad en de massa van de constructie van het oorspronkelijke gebouw.

Andere materialen die bij bij de verbouwing van de Lower Mill zijn toegepast, zijn steen, beton en hout. Deze materialen brengen natuurlijke tinten en subtiele texturen on het pand. De robuuste maar verfijnde kwaliteit van het interieur en de afwerking zorgen ervoor dat oud en nieuw naadloos in elkaar overvloeien .

duurzaam

McLaren.Excell hebben getracht zoveel als mogelijk de thermische prestaties van het oorspronkelijke monumentale gebouw te verbeteren. Zo hebben zij isolatie aangebracht op de hoofddakhellingen en is de vloer op de begane grond volledig geïsoleerd. Andere maatregelen zoals dubbele beglazing en buitenmuurisolatie van het oorspronkelijke gebouw mochten dan weer niet vanwege de geldende regels van de monumentenzorg (?!)

In de nieuwe aanbouw zijn natuurlijk wel zoveel als mogelijk isolerende maatregelen genomen. Zo is dubbele beglazing gebruikt voor alle deuren, ramen en daklichten. Een scherm van houten latten aan gevel van de uitbouw helpt de slaapkamer op het zuiden te verduisteren en vermindert de opwarming van de slaapkamer tijdens de warmere maanden. De gepolijste betonnen vloeren zijn allemaal vloerverwarmd. Een efficiënte en energiezuinige warmtebron, met als bijkomend voordeel dat ze de warmte blijven uitstralen ook nadat de verwarming is uitgeschakeld. Alle thermische ingrepen zorgen ervoor dat het gebouw in de winter zeer goed warmte vasthoudt en tijdens de zomermaanden koel blijft zonder dat er behoefte is aan verdere koeling.

goed voorbeeld

Lower Mill is een mooi voorbeeld van hergebruik van een oud pand. Het is een vebouwing dat zorgvuldig is gedaan met respect voor de kwaliteiten van de oude molen en voor de behoeften van de nieuwe bewoners. McLaren.Excell heeft de geschiedenis bewaard en tegelijkertijd het historische gebouw nieuw leven ingeblazen, gebruik makend van moderne materialen. De ingetogen schoonhied van de verbouwing zal ook langer meegaan dan trends en modes, waardoor generaties lang van deze tijdloze ruimtes kan worden genoten.

film

Bekijk ook de korte film hieronder om nog meer beelden te zien van Lower Hill en het verhaal van de architecten te horen.

-- Lees meer --