MARMERGROEVE

We weten natuurlijk dat veel van de materialen die we in de bouw gebruiken voortgebracht worden door de natuur: het hout voor de kozijnen, de steen om mee te bouwen, het ijzer voor de constructie etc.

Maar we staan niet altijd  stil bij de herkomst van de materialen die we gebruiken. Of bij de impact die het winnen van een grondstof heeft op de omgeving. Neem als voorbeeld marmer.

Een echt natuurlijk materiaal dat zo uit de bergen en rotsen worden gekapt. Het uiteindelijke resultaat van het winnen van marmer is vaak een desolaat, kaalgeslagen landschap, een berg met een grote hap eruit.

De beelden van de Portugese fotograaf Tito Mouraz  herinneren ons aan het werk dat besteed wordt aan het delven van de bouwmaterialen waarmee we elke dag werken en het moedigt ons  aan goed na te denken over de keuzes die we maken.

Tito Mouraz heeft deze foto’s gemaakt voor zijn boek Open Space Office.

Mouraz bracht twee jaar door in de open mijnen van Portugal.  Hij fotografeerde de transformatie van deze marmergroeven die vaak honderden meters diep zijn. Kleine details zoals ladders en wegen zijn te zien die uit de rotsen kruipen en graafmachines die van bovenaf te zien zijn geven een sterk gevoel van de grootte van deze steengroeven. Het levert foto’s op met prachtige kleurschakeringen. Een eerbetoon aan de schoonheid van marmer.

-- Lees meer --

fotogafie: Tito Mouraz